fbpx
protez stomatiti

Protez Stomatiti (Pamukçuk) Nedir?

Pamukçuk olarak da bilinen Protez Stomatiti rahatsızlığına Candida Albicans adı verilen bir maya veya mantar neden olur. Bulaşıcı bir rahatsızlık değildir, çünkü herkesin ağzında bazı candidalar bulunur. Pamukçuk vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkabilir, ancak ağzı sağlığı bu durumdan etkilediğinde buna “protez stomatit” denir.

Kimler Protez Stomatiti ile Karşılaşabilir?

   Ağız bakımını düzenli olarak yerine getirmeyen protez kullanıcıları, büyük bir olasılıkla protez stomatit ile karşılaşacaktırlar. Aynı zamanda, diyabetliler, inhaler ilaç tedavisi görenler veya ağız yoluyla steroid alanlar da bu rahatsızlığı yaşabilirler. Bunlarla birlikte, bazı antibiyotikler de pamukçuğa neden olabilir.

Diş Hekimleri Protez Stomatiti Nasıl Tanıyabilir?

   Diş hekiminiz takma dişiniz altında kırmızı bir alan gördüğünde ya da dudaklarınızın köşesinde kırmızı alanlar oluştuğunda bu durumu fark edebilir.

Protez Stomatiti Tedavi Edilmez ise Neler ile Karşılaşılır?

   Protez Stomatit tedavi edilmediği takdirde, ağızda ağrı meydana gelebilir ve protezlerin gelecekte zayıf oturmasına yol açabilir.

Diş Hekimleri Protez Stomatiti Nasıl Tedavi Edebilir?

   İyi bir ağız hijyeni: Ağzınızı mümkün olduğunca temiz tutmak ve yemeklerden sonra ağzınızı ve takma dişlerinizi temizleyip durulamak önemlidir. Bunun yanında, sigara içmek, maya enfeksiyonlarının büyümesini destekler.

  Takma dişlerinizi temiz tutma: Tedavi sürecinde takma dişlerinizi mümkün olduğunca takmamaya çalışın. Takma dişlerinizi iki hafta boyunca geceleri takmazsanız, bazı maya enfeksiyonları tamamen yok olur.

Takma dişlerinizi temizlemek için en genel yöntem ise her gün fırçalamak ve ıslatmaktan geçer. Öncelikle, yiyecek parçalarını protezlerinizden çıkarmak için protez dişlerinizi fırçalayın. Diş macunu yerine, aşındırıcı olmayan bir protez temizleyici tercih edin. Temizlik esnasında, protezlerinizin yüzeyinde oluklara neden olabilecek sert hareketlerden kaçının. Diş etlerinize uyan yüzey de dahil olacak şekilde protezlerinizi kapsamlı bir şekilde fırçaladığınızdan emin olun.

Takma dişlerinizi her gün takma diş temizleme solüsyonuna batırarak takma dişlerinizde hijyeni sağlayın. Bu işlem ile, kalan plak ve inatçı lekelerin çıkarılmasını desteklemiş olacaksınız. Ayrıca, diş temizleme solüsyonu, protezlerinizi dezenfekte etmeye yardımcı olur ve daha taze hissetmenizi sağlar.

Takma dişinizde metal parçalar varsa, çamaşır suyu içeren hiçbir şey kullanmayın. Bunun yerine klorheksidin içeren gargaralar kullanın. Ancak, protezinizi lekeleyeceği için her gün klorheksidin kullanmak yerine haftada bir kez kullanmaya özen gösterin.

  İlaçlar: İyi bir ağız hijyeni ve dikkatli temizlik rahatsızlığınız boyunca size yardımcı olmadıysa, diş hekimiz tarafından size bir miktar tedavi uygulanması gerekecektir. Bu tedaviler genellikle tablet veya pastil kullanımı içerir. Diş hekiminizin yönlendirmesi ile kesinleşeceği gibi tedaviniz ortalama bir ay boyunca devam edebilir.

Tedavi Sonrası Ne Olacak?

   Diş hekiminiz, her şeyin temizlendiğinden emin olmak için tedavi sonrasında ağzınızı kontrol etmek isteyebilir. Eğer, rahatsızlığınız hala devam ediyorsa, diş hekiminiz ekstra tedavi önerebilir. Bunula birlikte, bazı durumlarda ağzınızı uzun süre tedavi etmeniz gerekebilir.

Birkaç yılda bir yeni protezlerin yapılması başta hijyen olmak üzere birçok açıdan önemlidir. Hiç dişiniz kalmasa bile, ağzınızın sağlıklı kalmasını sağlamak için düzenli muayeneler olmanız gerekir.

   Eğer daha fazla tavsiyeye ihtiyacınız varsa bir diş hekimi ile iletişime geçebilirsiniz.

Yanan ağız sendromu nedir? adlı makalemize de göz atın!

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x