Ağzınıza bakmak, çoğu insanın düşündüğünden daha fazlasını gerektirir. Uygun şekilde tedavi edilmediğinde diş çürümesine yol açabilecek plak oluşumundan korunmak için dişleriniz günde en az iki kez fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Ağız hijyeni, diş fırçasında bitmez; sağlıklı ağız için korumanın en iyi yollarından biri ağzınıza iyi gelen yiyecekleri seçmektir.
Sağlıklı Ağız İçin İyi Besinler
Sağlıklı ağız için çeşitli olumlu etkilere bağlıdır. Artan tükürük üretimi, ağzın kendi kendini temizleme özelliğinin desteklenmesine yardımcı olur. Meyvelerdeki antioksidanlar bakterilerle savaşmaya ve dişleri korumaya yardımcı olur.
Yoğurt, benzersiz bir yararlı bakteri oranı sunabilir iken çiğnenebilir ve lifli gıdalar dişlerinizi manuel olarak temizlemeye çalışır. Dişleri güçlendirmek için kalsiyum ile fosfor içeriği yüksek besinler yiyebilir ve mine erozyonunu önlemek için asit içeriği yüksek besinlerden kaçınabilirsiniz.
Çiğ Meyve ve Sebzeler
Dişlerinize fayda sağlamak için beslenme tarzınızda bir değişiklik yapacak olsaydınız bu, düzenli bir çiğ meyve ve sebze diyeti olurdu. Bu kategorideki gevrek gıdalar, dişleriniz için son derece iyidir. Meyve veya sebze kabuğunu ısırmak ve lifli bitki çiğnemek aslında dişlerinizi fırçalamanıza benzer. Bu işlem, hafif fakat düzenli bir leke çıkarma işlemi sağlayabilir. Meyve ve sebzelerde genellikle C vitamini ve dişleri destekleyen diğer besinler bulunur.
Biftek
Biftek çiğnemek, dişlerinizi çalıştırmanın ve aynı zamanda iyi besinlerle onlara fayda sağlamanın başka bir harika yoludur. Biftek, güçlü dişler ve kemikler için gerekli olan fosforu içerisinde barındırır. Ek olarak, iyi bir biftek çiğnemek çenenizin gücünü artırabilirken bu masaj eylemi diş eti sağlığınızı da olumlu etkiler.
Bitter Çikolata
Bitter çikolata dişleriniz için şaşırtıcı derecede iyidir. Şekerli sütlü çikolatanın aksine bitter çikolata antioksidanlar içerir ve diş eti ile diş çürümesine neden olan kötü ağız bakterileriyle savaşmanıza yardımcı olabilir. Hatta bakterilerin dişlerinize yapışmasını bile önler. Bitter çikolatanın diş minesini güçlendirmeye yardımcı olan bir özelliği de vardır.
Yağlı Balık Filetosu
Yağlı balık genel anlamda sağlık için iyidir. Somon, uskumru, ton balığı ve alabalık diş eti sağlığını destekleyen ve diş eti hastalıklarını önleyebilen veya azaltabilen Omega-3 yağları bakımından zengin sağlıklı balıklardır. Yağlı balıklar, diğer yararlarının yanı sıra diş çürümesini azaltma özelliğiyle bilinen D vitamini bakımından da yüksek bir orana sahiptir.
Otla Beslenmiş Hayvandan Elde Edilen Süt Ürünleri
K2 vitamini, dişlerinize kalsiyum sağlamak için A ve D vitaminleri ile birlikte çalışır. A ve D vitamini, sağlıklı bir beslenmeyle alınabilir. K2, klorofil açısından zengin bitkilerde bulunur. İnekler tarafından işlenen klorofil, dişlerin ihtiyaç duyduğu bir besin olan bu özel vitamini üretir. Otla beslenen ineklerden elde edilen sütler, dişler için gerekli olan K2 vitaminini büyük oranda içermektedir.
Badem
Badem, dişleri güçlendirmek için gerekli bir besin olan kalsiyum açısından zengindir. Ayrıca harika bir şekersiz atıştırmalık görevi görür. Bademleri ve diğer kuruyemişleri çiğnemek, ağzınızın kendi kendini temizleme yeteneklerini destekleyen tükürük üretiminizi artırabilir. Badem ile atıştırmak, dişler için harika bir seçenektir.
Narenciye
Narenciye yemenin diş eti kanamasını ve iltihabı azalttığı bilinmektedir. Bunun, C vitamini içeriğine ve sitrik aside doğrudan maruz kalma ile bir bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Yüksek C vitamini seviyeleri ağız ve diş etlerine giden kan akışını artırarak diş eti iltihabını azaltır. Ayrıca narenciye, diş etleri kanamalarını da iyileştirebilir.
Çilek
Çilek, tükürük üretimini artıran malik asit adı verilen benzersiz bir asit içerir. Bu, ağzın doğal temizleme becerisini geliştirir ve çilek yemenin diğer faydalarıyla karışır. Diğer meyveler gibi çilek de ağzınızdaki bakterileri ve diş eti iltihabını azaltan ellagitanninler ile birlikte antioksidanlar içerir. Diğer meyvelerin aksine çilek aslında diş lekelerini azaltmaya yardımcı olur.
İlginizi Çekebilir: Genetik Diş İlişkisi Nasıldır?