Öncelikle bilmenizi isteriz ki 100 yıl yaşasanız dahi doğal ve sağlıklı dişler hala mümkündür. Stresli olduğunuzda onları sıksanız, çok şekerli yiyecekler yerseniz, çok fazla kahve içseniz veya bazen fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı unutsanız bile uzun yıllar boyunca hala sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.
Uzmanlar, gençlik yıllarından başlayarak iyi fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıkları geliştirirseniz yaşlandıkça diş problemi olma olasılığınız azalacağını ifade etmektedir. Sağlıklı dişlere sahip olan insanlar, gerekenleri uygularlarsa diyabet ve kardiyovasküler hastalık risklerini azaltacak ve daha düşük kan basıncına sahip olacaklardır. İyi diş bakımı, bebeklik döneminde dişler ortaya çıkmadan önce başlar ve yaşamınız boyunca günlük dikkat gerektirir.
Yaşla Gelen Değişiklikler
Dişleriniz yıllar içinde pek çok şeker, asit ve daha fazlasıyla temas ettiğinden yaşlandıkça kolayca çürüyebilir. Bu günlük olarak gerçekleşir. Ağız bakterileri, yediğiniz yiyecek ve içeceklerdeki şekerlerle karıştığında plak oluşur. Bu plak, dişlerinize yapışır ve içindeki asitler dişlerinizdeki mineralleri parçalayarak (demineralize ederek) çürütür. Çürüme işte tam olarak buradan yayılır. Zamanla çürüme başladıkça dişlerinizin beyazdan griye ve siyaha dönüştüğünü görebilirsiniz. Bu ağzınızın her yerinde olabilir.
Ömür Boyu Sağlıklı Dişler İçin Hangi Yöntemler Kullanılmalıdır?
Diş hekimlerinden sürekli olarak ağız bakımıyla ilgili temel bilgiler duyarız. Bunun kritik bir nedeni vardır. Dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak sadece onların temizlenmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yaşla birlikte diş kaybı yaşamak yerine doğal dişlerinizi ömür boyu korumanıza da destek olur. Uzmanlar, yaşam boyu kendi dişlerinize sahip olmak için aşağıdaki gibi bir ağız hijyeni bakımını tavsiye eder.
- Dişlerinizi her gün 2 kez (veya her yemekten sonra), tek seferde en az 2 dakika fırçalayın.
- Florürlü ürünler kullanın (diş macunu gibi). Florür, dişlerin demineralizasyonunu ve diş çürümesini önlemeye yardımcı olacak bir mineraldir.
- Her seferinde yeni diş ipi kullanmaya özen göstererek günde 1-2 kez diş ipi uygulaması yapın. Tüm dişlerin arasındaki diş eti hattınıza diş ipini değdirin ve fazla plağı çıkarmak için dişlerinizi nazikçe kazıyın.
- Hem dişlerinizi güçlendirmek hem de plak oluşturacak çürüğe neden olan bakterileri öldürmek için florürlü gargara kullanın.
- Diş temizliği, kapsamlı muayeneler ve ağız kanseri taramaları için yılda en az iki kez diş hekiminizi ziyaret edin.
Bu tür ağız bakımı alışkanlıkları, doğal dişlerinizi uzun yıllar boyunca sağlıklı tutacaktır. Hatta doğal dişlerinizi yaşlılığa kadar diş kaybı olmadan koruyabilmenize imkân verir.
Doğal Dişlerinizi Ömür Boyu Korumak
Doğru alışkanlıklara sahipseniz doğal dişlerinizi ömür boyu korumak çok daha kolay olacaktır. Bu alışkanlıkların bir kısmı; ilk etapta erozyonu, çürümeyi ve plak oluşumunu önleyen eylemleri içerir. Bunlar şunlardır:
- Doğada asidik olan yiyecekleri es geçmek: Kilit nokta; turunçgillerden, içinde asit bulunan veya sitrik asit eklenmiş her türlü gıdadan kaçınmak olmalıdır.
- Asitli içeceklerden kaçınmak: Karbonatlı herhangi bir şey (karbonatlı su dahil) dişleriniz için asidiktir ve onları minerallerden arındırır. Böylece çürüme yoluyla daha kolay zarar görmelerini sağlayarak zayıflatır. Yüksek plak üretimine neden olan gazlı içecekler, narenciye içecekleri (sitrik asit içeren) ve şekerli içeceklerden kaçının.
- Azaltılmış veya az şeker içeren sağlıklı bir beslenme uygulayın: Ne kadar çok şeker yerseniz ağzınız o kadar fazla plak yapar ve dişleriniz o kadar hızlı çürüyebilir.
- Ağız hijyeni rutininizi atlamayın: Yoğun bir iş programınız varsa dişleriniz için önceden plan yapın. Gerekirse çantanıza bir fırçalama ve diş ipi seti alın.
Diş çürüğü ve diş kaybı oldukça yaygın olsa da sizde de olması gerektiği anlamına gelmez. Dişlerinize zarar veren maddelerden uzak durursanız ağız hastalıklarının önüne geçebilir ve doğal dişlerinizi ömür boyu koruyabilirsiniz.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Diş Uçlarının Şeffaflaşması Nasıl Önlenir?
![](https://i0.wp.com/dissagligiuzmani.com/wp-content/uploads/2021/11/20211121_144809_0003-29.png?resize=480%2C270&ssl=1)