fbpx
Sigaranın Ağız ve Diş Sağlığına Etkileri

Sigaranın Ağız ve Diş Sağlığına Etkileri

 Dişler, yüzün en çok dikkat çeken bölgesidir. Özellikle estetik dişler yüzyıllardır güzelliğin bir sembolü olarak kabul edilmektedir. Güzel bir gülüşün anahtarı olan estetik dişler aynı zamanda sağlıklıdırlar. Çünkü sağlıksız bir ağızda diş kayıpları, diş eti hastalıkları, sararmalar ve lekeler gözlemlenir. Sigaranın ağız ve diş sağlığına etkileri olumsuz pek çok faktör vardır. Bunlardan en önemlisi ve en yaygını ise sigara kullanımıdır.

 Sigara, ağız ve diş sağlığına ciddi bir tehdittir. Sigara içen bir insanın ağzı, kötü bakteriler için oldukça elverişli bir ortamdır. Bu da diş ve diş eti hastalıklarına davetiye çıkarır. Ayrıca sigara kullanımından dolayı diş etleri oksijen eksikliği duyar. Bu durum da kan dolaşımını etkiler ve enfekte olmuş diş etlerinin iyileşmesine engel olur. Aynı zamanda tütün, diş etlerine zarar verir. Diş eti hastalıkları da diş kayıplarının en önemli sebebidir.

 Sigara içmek ağız içi yaraların iyileşmesine engel olur. Ayrıca cerrahi işlemlerden sonraki iyileşme sürecine olumsuz bir etkide bulunur. Bundan dolayı diş hekimleri cerrahi işlemlerden sonra hastalarına sigara içmemesini önerir. Böylece yaralar çok daha çabuk iyileşir ve yapılan tedavinin sonuçları daha etkili olur.

 Sağlıklı bir ağız florası aynı zamanda sağlıklı diş demektir. Sigara içmek de bu floranın bozulma sebeplerinden birisidir. Bu da plaklara, diş eti problemlerine ve tat duyusunda azalmaya neden olabilir. Tükürük miktarını azaltan tütün, ağız kuruluğuna ve kötü kokulara sebep olur.  Bunun yanı sıra sigara kullanımı, dişlerin estetik görüntüsüne de büyük bir darbe vurur. Dişlerde sararmaya ve lekelere yol açana sigara, kötü bir gülümsemeye davetiye çıkarır. Sarı ve lekeli dişler de kişide büyük bir özgüvensizlik yaratır.

Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?

 Sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmak, belirli kurallara uyulduğu sürece hiç de zor değildir. Yapılması gereken ilk şey sigara ve alkol kullanmamaktır. Çünkü bu maddeler, sağlıklı bir ağız karşısında en önemli engellerdir. İkinci olarak şekerli ve asitli gıdaları olabildiğince az tüketmek gerekir. Özellikle şekerli gıdaları seven ağız bakterileri, böyle bir ortamda daha fazla çoğalırlar. Bunun yerine meyve, sebze, fermente gıdalar, süt ve süt ürünleri tüketmek çok daha doğrudur.

 Sağlıklı veya değil her gıda dişlerde artık bırakır ve bu da ağzın pH dengesini bozar. Asit seviyesini dengelemek ve artıkları yok etmek için dişleri günde iki defa fırçalamak gerekir. Ayrıca günde bir defa diş ipi kullanmak da fırçanın giremediği bölgelerde kalan yemek artıklarını temizlemeye yardımcı olur. Yapılan her şeye rağmen bazen diş problemlerinden kaçamayız. Bu yüzden altı ayda bir diş hekimine gitmek, bu sorunların henüz büyümeden çözülmesi için elzemdir.

Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Diyabet ve Diş Eti Hastalıkları Arasındaki İlişki Nedir?

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x