Uzun süreli stres ve ağız sağlığı , sağlığınıza zarar verebilir. Ancak, sadece fiziksel ve duygusal sağlığınızı etkilemez. Stres ve ağız sağlığı üzerindeki etkileri bilinçsizce başlar. Ağrı hissetmeden veya dişlerinizde hasar görmeden, stresin ağzınızdaki olumsuz etkilerini fark edemezsiniz. Vücudunuzun tepkilerinin erken tespiti ise dişlerinizi, diş etlerinizi ve hatta çenenizi koruyabilir. Bu nedenle aşağıdaki belirtilerin olup olmadığını kontrol etmeniz önem arz eder.
Diş Gıcırdatma
Stres ve ağız sağlığı konusundaki en önemli problemlerden biri diş sıkma veya gıcırdatma (bruksizm)’dir. Dişlerinizde ve diş minesinde hasara, ayrıca baş ağrısına ve çenede ağrıya neden olabilir. Gıcırdatma genellikle gece meydana geldiğinden, bunu yaptığınızın farkında olmayabilirsiniz.
Örneğin; muayene sırasında diş hekimi, dişlerin gıcırdadığını gösterebilecek çatlak dişler veya aşınmış yüzeyler fark edebilir. Daha sonra hastaya boyun ağrısı, diş veya çene ağrısı, yüzde ağrı, yorgunluk veya diş ağrısı gibi bruksizm semptomlarını sorabilir. Diş hekiminiz dişlerinizi hasardan korumak için bir gece plağı (koruyucusu) önerebilir.
Şiddetli diş gıcırdatma; dişlerin gevşemesine, hatta kırılmasına veya kaybedilmesine neden olabilir. Stres ve kaygı diş gıcırdatma nedenlerinin başında gelir. Meditasyon ve egzersiz, diş gıcırdatmasına neden olan stresi azaltmanın bazı yollarıdır.
Stres ve Ağız Sağlığı Kuru Ağız Problemi
Ağzın bakterilere karşı ilk savunma hattı tükürüktür ve onsuz; diş çürümesi, diş eti hastalığı ve enfeksiyon riski artar. Stres ve depresyon için kullanılan ilaçlar bu olumsuz durumun oluşmasında etkili olabilir. Bu anlamda ağzımızın en iyi arkadaşı olan tükürük, bakterilerle savaşan bileşenlere sahiptir. Ayrıca dişleri nemli tutar ve yiyecek parçacıklarını uzaklaştırır.
Duygusal stres altında olan insanlar, vücudun stres tepkisi nedeniyle sıklıkla ağız kuruluğu yaşarlar. Ek olarak uzun saatler çalışmak ya da hayatları hakkında endişelenmek, insanları günde iki kez diş fırçalama ve diş ipi kullanma gibi rutinlerinden uzaklaştırabilir. Ağız kuruluğunu, dehidrasyon belirtisi olarak yanlış yorumlamak oldukça yaygındır. Doğru bir teşhis için semptomlarınızı bir diş hekimine danışmanız gerekir.
Aftlar
Aftlar (ağzın yumuşak dokusunda bulunan beyaz lekeler) zararsızdır ancak ağız sağlığı açısından büyük bir problemdir ve ağrılı olabilir. Genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçerler. Çoğu insan gibi bu ağrılı ve rahatsız edici ağız ülserlerinin ara sıra ataklarına maruz kalabilirsiniz. Tetikleyiciler arasında B vitamini eksikliği ve her türlü ağız tahrişi bulunur.
Çeşitli çalışmalar artık stresin de büyük bir tetikleyici olduğunu göstermektedir. Stresi azaltarak aftları azaltmak mümkündür. Eğer hala devam ediyorlarsa diş hekiminiz ağrıyı hafifletmek için bir jel veya krem olarak topikal bir tedavi reçete edebilir.
Diş Çürüğü
İhmal edilmiş bir ağız sağlığı rutini, sağlıksız yaşam tarzı seçimleri ve ağız kuruluğu gibi durumlar diş çürümesi riskinizi artırır. Diş çürüğü, ağızda bakterilerin oluşmasını gerektirir. Çürüme, gıda parçacıklarındaki şekerle beslenerek asit üreten bakteriler aracılığıyla gerçekleşir. Düzenli olarak diş ipi kullanmak ve fırçalamak parçacıkların çoğunu giderir. İyi tükürük üretimi ayrıca bakteriler tarafından üretilen asitlerin nötralize edilmesine yardımcı olur.
Kronik ağız kuruluğu ile ihmal edilen diş bakımının birleşimi diş çürümesi olasılığını artırır. Diş hekimi, çürüğün başka bir çürüğe veya sorunlara neden olup olmadığını anlamak için ağzı incelemeli ve gerekirse röntgen çekmelidir. Ardından, gelecekteki sorunları önlemek için hastanın sıkı bir fırçalama ve diş ipi kullanma düzenine dönmesi gerekecektir.
Dişeti Hastalığı
Stres, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırır. Diş eti hastalığı da diş etlerinizin enfeksiyonudur. Gevşek dişlere, diş eti kanamalarına ve ağız kokusuna neden olabilir. Stres dişlerinizi gıcırdatmanıza, çenenizi sıkmanıza veya sigara içmenize neden oluyorsa diş eti hastalığına da katkıda bulunabilir. Şiddetli diş eti hastalığınız varsa bir periodontoloji uzmanı ile görüşmeniz gerekebilir.
Stres ve Ağız Sağlığı Yazımızı Okuduysanız Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Nikotin Sakızı Dişlere Zararlı mı?