Süt dişlerinin önemi çocuk yaşta kavranmalıdır. Çocuğunuzun gelecekteki sağlığına yapılacak en iyi yatırımlardan biri, daha iyi diş ve ağız sağlığı için erken alışkanlıklar konusunda yönlendirmenizdir. Süt dişlerinin “dökülecek ve yerini kalıcı dişlere bırakacak dişler ” olarak kabul edilmesi nedeniyle bakımın daha az önemli olduğu konusunda yanlış bir kanı vardır.
Ancak bu dişler aslında sadece ağız değil, çocuğun bütünsel sağlığında da kilit rol oynar. Çocuğunuzun süt dişlerini (bebek dişleri) sağlıklı tutmak, ömür boyu iyi bir ağız hijyeni sağlar. Bu dişler genellikle ilk 6 ay civarında çıkar. 3 yaşına geldiğinde ise 20 süt dişinin tamamı çıkmış olur.
Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişleri çocuğunuzun sağlığı ve gelişimi için büyük önem arz eder. Konuşmasına, gülümsemesine ve çiğnemesine yardımcı olurlar. Ayrıca diş etlerinin altında büyüyen kalıcı dişler için çenelerde yer tutarlar.
Bir süt dişi çok erken kaybedildiğinde, kalıcı dişler boşluğa sürüklenebilir ve diğer yetişkin dişler çıkmaya başladığında yer bulmasını zorlaştırabilir. Bu, dişlerin çarpık olmasına neden olabilir. Sonuç olarak bebeklere iyi bir ağız bakımı ile başlamak, dişlerini yıllar boyunca korumalarına yardımcı olabilir.
Süt Dişlerinin Önemi ve Çiğneme ve Dengeli Beslenme
Çocukların yiyecekleri çiğnemek için dişlerine ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla dişlerinin çürümesine izin verilirse çocuk sadece rahatsızlık, ağrı ve apseden (irin oluşumu) muzdarip olmayacak; aynı zamanda yemek yiyemeyecektir. Bu da sonuç olarak büyümelerini etkileyen yetersiz beslenmeye yol açabilir.
Sağlıklı bebek dişleri, çocukların çeşitli yiyecekleri ve dokuları tüketmelerine olanak tanır. Erken çocukluk dönemindeki çürükler nedeniyle çiğneme ağrılı geçiyorsa çocuğunuz daha yumuşak ve daha az acı veren seçenekleri tercih ederek bazı sağlıklı yiyecekleri yemeyi reddedebilir. Çiğ meyve ve sebzeler gibi farklı dokulara sahip yiyecekler ise diş etlerini uyarır ve dişlerin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca düzgün çiğnenmiş yiyeceklerin sindirimi daha kolaydır. Kısmen çiğnenmiş yiyecekleri yutmak veya hızlı yutmak sindirim süresini uzatabilir.
Gülümseme
Çocukların gülümsemek için dişlerine ihtiyaçları vardır. Süt dişleri, çocuğun mental sağlığını korumak için önemlidir. Bu dişlerin sağlıklı olması, bir çocuğun kendine güveni ve benlik saygısı adına muazzam bir destektir. Kararmış dişler ve bu nedenle ortaya çıkan ağız kokusu, okulda ve oyun oynarken çocuğun psikososyal gelişimini etkileyebilecek ciddi alaylara yol açabilir. Küçük çocuklar bile görünüş konusunda kendilerini bilinç sahibi hissedebilirler. Sağlıklı bir gülümseme her yaşta güveni artırabilir.
Yüz Gelişimi
Çene kemiğinin normal büyümesi ve yüze uygun bir şekil vermesi için süt dişlerine ihtiyaç vardır. Süt dişleri, çene kaslarının ve çene kemiklerinin gelişimini kontrol eder. Bu dişler ile yiyecekleri tüketmek, aynı zamanda egzersiz yaparak çene ve yüz kaslarının gelişmelerine ve şekillenmelerine yardımcı olur. Böylece düzgün bir şekilde form alırlar ve kalıcı dişler için uygun yer sağlayabilirler. Bu anlamda süt dişleri, yüze şeklini verir.
Anormal Büyümenin Önlenmesi
Yerden tasarruf sağlayan süt dişleri, boşlukları açık tutmak için çok önemlidir. Böylece kalıcı dişler, diş etlerinden çıkmaya yetecek kadar geliştiklerinde doğru şekilde konumlanabilirler. Bu, maloklüzyonu (anormal oklüzyon) önler. Süt dişlerinin erken dökülmesi, kalıcı dişlerin uygun olmayan konumlarda çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle dişlerin yanlış konumlandırılması; çarpık dişlere, çiğneme güçlüklerine, yüz asimetrilerine, TME sorunlarına ve en önemlisi dişlerin çürümesine neden olabilir.
Konuşma
Süt dişleri konuşmanın gelişimine yardımcı olur. Dil, birincil dişlerin varlığı ile belirli sesler üretir. Çocuklar ön dişleri olmadığında “t, f” gibi sesleri öğrenmekte zorlanırlar. Sağlıklı ve düzgün hizalanmış dişler olmadan, kelimeleri telaffuz etmede ve net konuşmada sorunlarla karşı karşıya kalabilirler.
İlginizi Çekebilir: 15 Yaygın Diş Problemi