Takma diş, bir diğer adıyla protezler; kaybedilen dişlerin yerine geçerek gülüşünüzün görünümünü iyileştirebilir. Bu takma dişler, doğal görünecek şekilde tasarlanmıştır ve gerçek olmasalar da düzenli olarak takma diş bakımı yapmanız gerekir.
Takma Diş Bakımı Nasıl Olmalı?
Takma Dişleri Temizlemenin En İyi Yolu Nedir?
Eğer protezlerinizi temizlemezseniz plak birikebilir ve diş eti hastalığı ile ağız kokusu riskine yol açabilir. Düzenli temizlik, genel ağız sağlığınız için de hayati önem taşır. Takma dişleri temiz tutmak için aşağıdaki detaylara dikkat edilmelidir:
- Yumuşak kıllı bir diş fırçası
- Su
- Protez temizleme solüsyonu veya yumuşak sabun
- Yumuşak bir havlu
Protezleriniz gün içerisinde en az bir kez fırçalanmalıdır. Günde iki kez, her sabah ve gece fırçalamak ise çok daha iyi olacaktır. Ancak takma dişlerinizi fırçalarken diş macunu kullanmamanız gerekir. Çünkü birçok diş macunu markası, bu dişler için fazla aşındırıcı bileşenler içerir. Bu anlamda, protezlerin yüzeyine zarar vererek kademeli olarak çizikler veya küçük çatlaklar yaratabilir.
Bunun yerine özel tasarlanmış yumuşak kıllı bir diş fırçası tercih edilmelidir. Protez yapıştırıcısı kullanıyorsanız, kalan yapıştırıcıyı çıkarmak için diş etlerinize uyan olukları temizleyin. Protez temizleyicileri ağzınızın içinde kullanmayın.
İyi Bir Bakım İçin Neler Yapılmalı?
Fırçalama önemli olsa da maalesef takma diş bakımı için yeterli değildir. İyi bir bakım için bazı kritik ipuçları bulunmaktadır.
- Protezlerinizi çıkardıktan sonra ağzınızı temiz tutun: Dilinizi, yanaklarınızı ve damağınızı temizleyin. Bu sayede ağzınızın içerisinde kalan artıkları da ortadan kaldırır ve proteziniz için daha sağlıklı bir ortam yaratırsınız.
- Yemekten sonra takma dişleri çıkararak durulayın: Yiyecek kalıntılarını ve diğer yumuşak parçacıkları çıkarmak için takma dişlerinizin üzerine su akıtın. Tezgâhın üzerine veya lavaboda bir havlu bulundurabilir ya da lavaboya biraz su koyabilirsiniz, böylece takma dişleri düşürürseniz kırılmaz.
- Düzenli diş kontrollerini planlayın: Protezlerinizin profesyonelce temizlenmesi ve muayenesi için ne sıklıkta ziyaret etmeniz gerektiği konusunda diş hekiminizle konuşun. Böylece ağız sağlığınızı düzenli olarak kontrol ettirebilir ve rahatsızlık ile kaymayı önlemek için uygun bir takma diş temin edebilirsiniz.
- Protezleri gece boyunca ıslatın: Çoğu protez tipinin şeklini korumak için nemli kalması gerekir. Protezleri gece boyunca suya veya hafif bir takma diş ıslatma solüsyonuna yerleştirin. Bu ürünleri, gece boyunca uygun şekilde saklama konusunda diş hekiminize danışın. Üreticinin temizleme ve ıslatma solüsyonlarına ilişkin talimatlarını izleyin.
- Protezlerinizi dikkatli ve nazik bir şekilde kullanın: Temizlerken plastiğini veya çıkıntılarını bükmediğinizden, zarar vermediğinizden emin olun.
Özellikle protez ıslatma solüsyonu kullanıyorsanız, protezleri ağzınıza geri koymadan önce iyice durulayın. Bu solüsyonlar yutulduğunda kusmaya, ağrıya veya yanıklara neden olan zararlı kimyasallar içerebilir.
Takma Dişleriniz İçin Kaçınmanız Gereken Hareketler
Protezler mikroskobik deliklerle doludur ve uzun ömürlü olmalarını sağlamak için onları nemli tutmak çok önemlidir. Takmadığınız zamanlarda, daima suya veya takma diş solüsyonuna batırılmış halde tutmanız gerekir. Aksi takdirde akrilik zamanla kurur ve şeklini kaybederek protezlerin kırılgan hale gelmesine ve tam oturmamasına neden olabilir.
- Sıcak su: Protezlerinizi bozabilecek sıcak veya kaynar sudan kaçının. Sıcak su protezlerinizi bozabilir; bunun yerine ılık su kullanın.
- Aşındırıcı hijyen malzemeleri: Sert kıllı fırçalardan, güçlü temizleyicilerden ve zorlu diş macunlarından kaçının. Çünkü bu malzemeler oldukça aşındırıcıdır ve takma dişlerinize zarar verebilir.
- Çamaşır suyu içeren ürünler: Herhangi bir ağartma ürünü kullanmayın, yoksa protezler zayıflayabilir ve renkleri değişebilir. Metal protezleri de klor içeren solüsyonlara batırmanız halinde metali karartabilir ve aşınabilir. Klor metali aşındırıp karartabileceğinden, metal alaşımlı protezler veya parçalar klor solüsyonlarına batırılmamalıdır.
- Beyazlatıcı diş macunları: “Beyazlatıcı” olarak etiketlenen diş macunları genellikle protez dişlerin rengi üzerinde hiçbir etkisi olmayan hidrojen peroksit içerir. Ayrıca oldukça zararlıdır.
- Keskin nesneler: Protezlerinize aşındırıcı veya keskin bir şey kullanmaktan kaçının. Kürdan, diş sıyırıcısı gibi maddeler kolayca kayabileceğinden ve ağız dokusuna zarar verebileceğinden takma dişlerde kullanılması önerilmez.
- Yemek yerken çekme hareketleri: Takma dişlerinize alışmak zaman alabilir, ancak onlarla nasıl yemek yiyeceğinizi öğrenirken bu ürünleri doğru kullanmak önemlidir. Büyük lokmalar yemekten kaçının, ısırırken çekme hareketleri yapmayın ve hasar ile ufalanmayı önlemek için ön protezlerinizle sert cisimleri ısırmamaya çalışın.