fbpx

Yaşlılar İçin Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yaşlılar için ağız ve diş bakımı neden önemlidir?

İyi bir diş hijyeni ve ağız bakımı alışkanlıkları her yaşta büyük önem taşır, fakat yaşlılar için daha da önemlidir. Ağız sağlığınız konusunda ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Neyse ki diş hekimlerimiz bu sorunların çoğuyla başarılı bir şekilde başa çıkmanıza yardımcı olabilirler.

Yaş ilerledikçe dişlerimize ne olur?

Yaşlandıkça gençken ortaya çıkmayan bazı ağız problemleri gün yüzüne çıkabilir bu yüzden diş bakımı yetişkinler için çok daha büyük bir önem taşır. Sorunu iyi tespit edebilmek ve ne aradığınızı bilmek bu sorunları kolayca çözmenizi hatta önlemenizi sağlar.

1-Kuru Ağız

Yaşlanmak ağız kuruluğu ihtimalini arttırmak zorunda değil. Bununla birlikte düzenli ilaç kullanımı, kronik rahatsızlıklar gibi yaşlanmanın bazı özellikleri diş kaybı ve çürüme ile birlikte ağız kuruluğu riskinizi artırabilir. Diş hekiminiz, ağzınızdaki nemi geri kazandırmak için çeşitli yöntemler uygulayabileceği gibi ilişkili rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olacak uygun tedavi yöntemlerini önerebilir.

2-Yıpranma

 Aşınma olarak da bilinen, uzun yıllar çiğneme ve öğütme nedeniyle diş minesinin hasar görmesi sonucu oluşur. Diş minesi aşındıkça diş hassasiyet, diş kırıkları ve benzeri sorunlarla karşılaşma olasılığınız da artar. Yaş ilerledikçe pulpada küçülme ve daralma olur ve yaşlılar diş ağrısını çok geç algılar. Bu nedenle genelde diş kırığı olmadan diş hekimine gitmezler. Bu da bazen diş kaybına neden olur. Diş eti çevresinde plak veya diş taşı oluşumu diş etlerinin çekilmesine neden olur. Bu hassasiyet yapabilir.

3- Hastalık

Ağız kanseri ve ağızda anormal boyutlarda ortaya çıkan mantar oluşumu ağız sağlığının bozulmasıyla oluşan hastalıklardandır.

4- Diş Köklerinin Çürümesi

Genellikle diş eti hastalığı ile birlikte, dişetlerinizin geri çekilmesiyle diş kökleriniz ortaya çıkabilir ve yaşlandıkça artan çürümeye sebep olabilir.

5- Hassas Dişler

Hassasiyet yaşlandıkça artan bir sorun olabilir. Dişetleriniz doğal olarak zamanla geri çekilir ve diş minesi ile korunmayan alanlar ortaya çıkar. Bununla ilgili hassasiyet yaşıyorsanız ilk olarak hassasiyeti önleyen bir diş macunu deneyin. Eğer sorun devam ederse, hassasiyet bir diş kaybı ihtimalinin veya kırık bir diş gibi daha ciddi bir durumun göstergesi olabileceğinden diş hekiminize en kısa zamanda danışmanızı öneririz.

 

Yaşlılarda Ağız ve Diş Bakımı

Yaşlılar İçin Ağız Sağlığı İpuçları

Yaşlanan dişlerinizle nasıl ilgileniyorsunuz? İnsanların yaşla birlikte ağız sağlığı sorunlarına daha yatkın olmaları, onları yaşamak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Yaşlanan dişlerinizi ve dişetlerinizi eskisi gibi sağlıklı tutmak için birkaç uygulama gerekir:

  • Düzenli diş hekimi ziyaretlerinizi sürdürün: Takma diş kullanıyor olsanız bile, dişlerinizi ve çene kemiğinizi kontrol ettirmek çok önemlidir. Böylelikle potansiyel diş rahatsızlıklarının bir adım önünde olursunuz.
  • Antibakteriyel bir gargara kullanın: Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımıyla birlikte plak oluşumunu azalttığı bilinmektedir.
  • Her gün düzenli olarak dişinizi fırçalayın ve diş ipi kullanın: Günde en az 2 kere en az 2 şer dakika dişinizi fırçaladığınızdan ve diş macununuzun florür içerdiğinden emin olun. Günde en az bir kere diş ipi kullanmayı da ihmal etmeyin.

Artritiniz Diş Fırçalamanızı Veya Diş İpi Kullanımınızı Zorlaştırıyor Mu?

Endişelenmeyin! Diş hekiminize fırçalamayı kolaylaştıran özel diş uygulamalarını sorun. Diş ipi kullanırken her bir diş aranızı temizlemekte zorluk çekiyorsanız, diş arası temizleyiciler ve diş ipi tutucular da mevcut.

  • Florürü arttırın: Florür sadece çocuklar için değildir. Mutlaka florür içeren bir diş macununa geçin. Florürün yaşlılar için iki kat daha önemli olduğu kanıtlanmıştır.

  • Tütün kullanmaktan kaçının: Herhangi bir formdaki tütün, ağız ve boğaz kanseri riskini arttırır, kalp ve diğer ciddi rahatsızlıkları saymaya gerek duymuyoruz bile. Birçok tütün ürünü şeker içerdiği için tütünü çiğnemek daha fazla diş çürümesine neden olur.

  • Şeker tüketiminizi kontrol altına alın: Şeker ve nişasta içeren ürünleri tüketirken iki kere düşünün ve dikkat edin. Tükettikten en az 30 dakika sonra dişlerinizi fırçalayın.

  • Ağızdaki su miktarını arttırın: Eğer ilacınız ağzınızın kurumasına neden oluyorsa doktorunuza alternatifi olup olmadığını sorabilirsiniz. Bu mümkün değilse bol miktarda su tüketin, şekersiz sakız çiğneyin ve vücudunuzdaki su oranını azaltma eğiliminde olan alkol ürünlerinden kaçının.

  • Takma dişlerinizin bakımı: Takma dişler birçok yaşlı için hayatı kolaylaştırabilir ancak özel bir bakım istediği bir gerçek. Diş hekiminizin talimatlarına dikkatlice uyun ve herhangi bir sorunda tereddüt etmeden diş hekiminize danışın. Özellikle uzun süreli protez kullanıcıları için yıllık kontrol önerilir.

  • Önerilen miktarda kalsiyum alın: Yaşlandıkça dişlerinizi nasıl güçlü tutabilirsiniz? Amerikan Diş Hekimleri Birliği, yaşlı insanların dişlerini çevreleyen kemiği etkileyebilecek osteoporozu önlemek için az yağlı süt ürünlerinden günde 1.000 miligram kalsiyum almalarını önermektedir.

Sağlıklı bir gülümseme her yaşta sizi harika gösterir. İyi ve doğru hijyen alışkanlıklarına ayak uydurmak, diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmek ve vücudunuz değiştikçe rutininizde değişiklikler yapmak, yaşam için harika bir gülümsemeye sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Yaşlanma ile birlikte gelen diş risklerini anlayarak, siz ve diş hekiminiz ağız sağlığınız hakkında birlikte çalışabilir ve böylelikle dişlerinizi bir ömür boyu sağlıklı tutabilirsiniz.

55 Yaş ve Üzeri Yaşlılar için Ortak Sorunlar:

  1. Diş Eti Rahatsızlığı: Dişetlerinde tartar ve diş taşı oluşumuyla dişleri çevreleyen dokuların enfekte olması durumunda ortaya çıkar. Dişeti iltihabı diş eti hastalığının ilk aşamasıdır ve şişmiş, kırmızı veya kanayan dişetlerine neden olabilir.
  2. Diş ve Diş Kökü Çürümeleri: 55 yaşından büyüklerde bile, yetişkinlerde dişeti çekilmesi meydana gelirse diş veya kök çürümesi gerçekleşebilir. Bundan korunmanın en iyi yolu dişleri ve ağzı etkili bir şekilde temizlemektir.
  3. Hassas Dişler: Hayatımızın bir yerinde, hepimiz güzel, soğuk bir bardak suyu sadece dişlerimizde oluşturacağı keskin karıncalanma hissini yaşamamak için içmekten vazgeçtik. Sert diş fırçaları, aşınmış bir diş minesi ve çatlak/kırık bir diş ile birleşince diş hassasiyetine neden olur.

    Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x