fbpx
ağız bakımı

Yaşlılıktaki Sağlık Durumu İle Ağız Bakımı İlişkisi

Ağız bakımı, her yaş için genel sağlığın kritik bir bileşenidir. İleriki yaşlarda kötü ağız hijyeninden kaynaklanabilecek potansiyel komplikasyonlar vardır. Bu sebeple, tüm sağlık profesyonelleri yaşlı hastaları için iyi ağız bakımı teşvik eder. Düzenli diş bakımı yapmayan hastalar ağız ve diş sağlıkları hakkındaki endişeleri gidermek adına en azından yılda bir kez diş hekimini ziyaret etmeliler.

Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi’nden elde edilen veriler, yaşlılarda boşluk prevalansının genç yetişkinlerden iki kat daha yüksek olduğunu göstermektedir. Diş eti iltihabı prevalansı, yumuşak dokuya zarar veren ve dişlerinizi destekleyen kemiği tahrip eden ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Yaş ilerledikçe gerçekleşme ihtimali artar. Yaşlı yetişkinlerin %64’ünde diş eti iltihabı var.

Hastalıklarla Bağlantısı Nedir?

Diş eti iltihabı, kardiyovasküler hastalık ve diyabet de dahil olmak üzere çeşitli tıbbi durumlarla ilişkilidir. Değişmiş kalp kapakçıkları ve protez eklemleri olan hastalar ağız hijyeni konusunda özellikle dikkatli olmalıdır. Dişlerin ve destek yapılarının hareket ettirilmesi, ağız boşluğunda bulunan bakterilerin kan dolaşımına salınmasına neden olabileceği ve vücudun ağız boşluğundan uzak kısımlarında enfeksiyonlara yol açabileceği bilinmektedir.

İyi bir ağız hijyenine sahip olmayanlar için diş fırçalamak bile bakterilerin kan dolaşımına salınmasına neden olabilir. Bu bakteriler potansiyel olarak eklem ve kalp kapakçığı enfeksiyonlarına neden olabilir.

İyi bir ağız bakımı sağlayamamak, florür kullanmamak ve düzenli diş bakımı yaptırmamak, yaşlı yetişkinler için diş kaybını artırır ve enfeksiyonun çevre dokulara yayılmasına sebep olur. Örneğin, diş kaybı, bir kişinin çiğneme yeteneğini etkileyebilir ve bu da yetersiz beslenmeye neden olabilir. Kronik oral enfeksiyon, kalp hastalığı için tanınmış bir risk faktörüdür. Aynı zamanda enfeksiyonun yapay eklemlere ve endokardiyal implantlara yayılmasına da yol açabilir.

Araştırmacılar, diyabetli hastalar, demans hastaları ve uzun süreli bakım ortamlarında olanlar da dahil olmak üzere ağız sağlığı sorunları için risk altındaki yaşlıları kaydetti. Demanslı hastalar, özellikle de ileri demanslı olanlar, ağız sağlığını ihmal edebilir ve diş hekimi kontrolleri konusunda isteksiz olabilirler.

Ayrıca, bakım evlerinde yaşayan birçok kişi, hem rutin hem de acil diş bakımı sağlamak için bir çok gereklilik vardır. Buna rağmen, yeterli diş bakımı almazlar. Uzmanlara göre, yaşlı bakım evleri, iyi bir ağız hijyenine sahip olmayan yüksek risk altındaki hastaları tanımlamak ve personeli iyi ağız hijyeninin önemi ve nasıl sağlanacağı konusunda eğitmek için risk değerlendirme araçlarını benimsemelidir. Tüm yaşlı yetişkinlerin bir diş hekimi tarafından yapılan iki yıllık diş temizliğine ihtiyaç duyar. Ayrıca iki yıllık ağız sağlığı değerlendirmesine sahip olmaları önerilmektedir.

Unutmayalım ki, ağzımız vücudumuzun bir aynasıdır.

Bu yazımız dikkatinizi çektiyse;”Gençlerde Ağız – Diş Bakımı” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x