fbpx
yaşlılıkta dişler

Yaşlılıkta Dişler Nasıl Etkilenir?

Yaşlılıkta dişler ve dişlere ne olacağı, büyük ölçüde onları hayatınız boyunca nasıl kullandığınıza bağlıdır. Onlarca yıllık kullanımdan sonra, yapılan mekanik değişiklikler minenin kademeli olarak incelmesine neden olur. Çiğnediğiniz, ısırdığınız ve muhtemelen gıcırdattığınız için incelen mineler belli bir yaş sonrası artık yüksek bir hasar riski altındadır.

Tat veya His Kaybı

Yaşlılıkta dişler, yiyecekleri deneyimleme şeklinizi de değiştirir. Tat duyumları zayıfladıkça yemeklerinize daha fazla baharat ekleyerek algılanan yumuşaklığı telafi etmeye çalışabilirsiniz. Bazı insanlar, ağızlarında eksik olan tat hissini yeniden kazanmak için yiyeceklerini daha sıcak yemeye başlarlar. Bu nedenle diş etlerinde yanıklar yaşanması alışılmadık bir durum değildir. Bu yanıklar, iyi bir ağız bakımını uygulamaktan alıkoyan ağrılı yaralara dönüşebilir.

Ağız Kuruluğu

Yıllar içinde ağzınızdaki tükürükte azalma olabilir. Bezler yavaş yavaş tükürük üretimini azaltır, bu oldukça normaldir. Ağız kuruluğu sorununun çeşitli ilaçların yaygın yan etkileriyle daha da arttığını görebilirsiniz. Tükürük, bakteri oluşumunu eskisi gibi temizlemediğinden diş eti hastalığının öncüsü olan plak gelişimini fark etme ihtimaliniz yüksektir. Bu durum kontrolsüz devam ederse diş eti çekilmesi, çürükler ve diş kaybı olası sonuçlardır.

Diş etleri çekilirse dişlerin köklerini açığa çıkarabilir. Bu durum iltihaplanmaya ve daha geniş hasarlara neden olur. Tükürük, dişleri temizlemeye yardımcı olur ve ağzınızı çürümeye karşı korur. Ancak yaşlandıkça ağzınız kurur ve diş çürümesi olasılığınız artar. Bu rahatsızlıkla savaşmak için daha fazla su içmeniz gerekir. Daha iyi sonuç almak adına suyu yutmadan önce birkaç saniye ağzınızda tutabilirsiniz. Ayrıca şekersiz sakız da çiğneyebilirsiniz.

Duyarlılığın Azalması

Yaşlandıkça sinirleriniz küçülür, bu nedenle dişleriniz eskisi kadar hassas değildir. Diş çürüğü ile ilgili sorunları, 30’lu ve 40’lı yaşlarınızda olduğu gibi erkenden hissetmeyebilirsiniz. Asit ve şeker, diş minesine zarar verir. Aynısı, sağlıklı bir meyve olan portakallar için de geçerlidir. Bunu ortadan kaldırmak adına bir parça peynirle tüketebilir ve asit oranının bir kısmını azaltabilirsiniz.

Aşınmış mine, diş eti sorunları ve diş çürümesi; dişlerinizi daha hassas hale getirebilir. Sıcak veya soğuk bir içecek içtiğinizde ya da dişlerinizi biraz fazla sert fırçaladığınızda bile ağrı yapabilir. İyi diş bakımı en iyi korumadır. Mutlaka dişlerinizi düzenli fırçalayın, diş ipi kullanın ve 6 ayda bir diş hekiminize görünün. Hassas dişleriniz varsa diş hekiminiz sizi daha rahat ettirecek bir diş macunu önerebilir veya muayenehanede tedavi etmek isteyebilir.

Çürükler

Ağızdaki bakteriler, şekerleri ve nişastaları yiyeceklerden aside dönüştürdüğünde diş çürükleri oluşur. Bu asit, diş minesine saldırır ve oyuklara yol açabilir. Yaşı yüksek yetişkinlerde çürükler yaygındır, çünkü sahip oldukları dişleri ömürleri boyunca saklamışlardır. Benzer şekilde bu bireylerde genellikle diş eti çekilmesi olduğundan, diş kökünde çürüklerin oluşması da daha olasıdır. Ayrıca bir diğer faktör olan ağız kuruluğu, bakterilerin ağızda daha kolay birikmesine neden olarak diş çürümesine tüm gücüyle katkıda bulunur.

Aşınma ve Yıpranma

Dişler yaşa bağlı olarak zayıflar ve kırılgan hale gelir. Çatlama veya aşınmadan dolayı diş minesi, zamanla kontrolsüz bırakılan olumsuz alışkanlıklarla zarar görür. Sürekli diş gıcırdatmaktan, asitli yiyeceklerin aşırı tüketimine ve yanlış fırçalamaya kadar her şey dişleri ciddi şekilde etkileyebilir ve onları hasara karşı savunmasız bırakabilir.

Dişleriniz inanılmaz güçlü de olsa yine de yaşla beraber yıpranabilirler. Tüm bu çiğneme, öğütme ve ısırma; diş minesini, yani dişlerinizin o sert dış tabakasını aşındırır. Ayrıca ısırırken ve çiğnerken kullandığınız kısımları da düzleştirir. Fakat unutmayın ki ağız bakımınızı ne kadar sıkı takip ederseniz potansiyel sorunları da o kadar aşağı çekersiniz.

İlginizi Çekebilir: Yeni Bir Protez İhtiyacım Var mı?

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x