Yerleştirildikten kısa bir süre sonra, protez çıkarmanız veya değiştirmeniz gerektiğini gösteren bazı işaretler vardır. Eğer hareket ediyorsa çıkarılması ve yenisinin takılması gerekir. Ancak birçok hasta, implant destekli diş protezlerini on yıl veya daha uzun süre saklayabilir. Eski protezlerinizi ne zaman değiştirmeniz gerektiğini belirleyen kesin bir zaman ölçümü yoktur. Her insanın durumu farklıdır. Fakat iyi uymayan veya kötü görünen protezler, değiştirilmeleri gerektiğine dair kesin işaretlerdir.
Bir diş hekimi, malzemelerin bozulup bozulmadığını veya takma dişlerinizi daha uzun yıllar kullanıp kullanamayacağınızı belirlemek için protezlerinizi kontrol edecektir. Bazen, bir hastanın çenesi kemik kaybı nedeniyle kaymış olabilir. Bu nedenle tekrar düzgün oturtulmaları, doğru görünüm ile sağlıklı bir hizmet sunmaları için yeni protezlerin oluşturulması ve özelleştirilmesi gerekecektir. İyi takılmış protezler en iyi sonucu verir ve doğal görünür.
Bozulmuş çiğneme hareketlerine sahipseniz ve protez aşınması, yerinden çıkması veya herhangi bir rahatsızlığınız devam ediyorsa takma dişlerinizi mümkün olan en kısa sürede değiştirme konusunda bir diş hekimi ile görüşmeniz gerekir.
Protez İyi Durumdaysa Bile Dişçiye Gitmek Gerekir mi?
Geriye hiç dişiniz kalmamış olsa bile ağız dokularınızı ve yüz kemik yapınızı izleyebilmeleri için diş hekimini ziyaret etmeniz önemlidir. Sağlam dişleriniz olmadığında enfeksiyon ve ağrılı yüz yaralanmaları için daha fazla risk altında olursunuz. Diş hekimine gitmek aynı zamanda protezlerinizin ömrünü uzatmanıza da yardımcı olacaktır, böylece yenisini takmak için yakın zamanda tekrar doktora gitmenize gerek kalmaz. Protezleriniz hakkında bir sorunuz olduğunda, bunu hafife almayın. Eğer onları değiştirmeniz gerekiyorsa ve ancak bu durumu umursamazsanız çeşitli olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Diş Protezleri Başarısız Olabilir mi?
Protezler doğru yerleştirildiğinde uzun ömürlü ve güvenilir yöntemlerdir. Ancak bir protezin başarısız olmasına neden olabilecek bazı risk faktörleri vardır:
Diş eti hastalığı: Diş protezleri çürümeye karşı dayanıklı olsa da diş eti iltihabına karşı hala savunmasızdırlar. Bu, rutin diş temizliğinin gerekli olmasının bir başka nedenidir.
Bruksizm: Kronik gıcırdatma veya diş sıkma, protezlere aşırı baskı uygular. Zamanla bu, onların ömrünü kısaltmaya neden olabilir. Bruksizmden muzdaripseniz diş hekiminizden özel bir gece koruyucusu isteyebilirsiniz. Bu cihaz, protezinizi aşırı sıkma basıncından koruyabilir.
Diyabet: Protezler, hastalık kontrol altına alındığı sürece diyabetli bireyler için aslında harika bir seçenektir. Komplikasyon riskini azaltmak için protez öncesi ve sonrası yönergelerini takip etmek yine de en doğrusudur.
Kanser: Kemoterapi, radyasyon ve diğer immunosüpresif ilaçlar protez başarısı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Protezlerin Bakımı
Neyse ki protezlerin bakımı genellikle doğal dişlerinizden daha fazla bakım gerektirmez. Bununla birlikte, protezlerinizi en iyi durumda tutmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları ve püf noktaları şunlardır:
Günde en az iki kez fırçalayın: Düzenli fırçalama plak, tartar ve diğer kalıntıları temizler. Her seferinde iki dakika olmak üzere günde iki ila üç kez fırçalayın. Dikkatli olun ve diş etini fırçalamayı da unutmayın.
Günde bir kez diş ipi kullanın: Diş ipi kullanmak, fırçalamak kadar önemlidir. Dişlerin arasından yiyecek parçacıklarını ve bakterileri çıkarmak için gereklidir. Protezlerinizi temiz ve sağlıklı tutmak için diş ipi kullanma araçları ve teknikleri hakkında diş hekiminizle konuşabilirsiniz.
Anti-bakteriyel gargara kullanın: Düzenli fırçalama, diş ipi ile birleştirildiğinde anti-bakteriyel ağız gargaraları çürükleri ve diş eti iltihabını azaltmaya yardımcı olur.
Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin: Birçok hasta 6 aylık temizliklerle optimal ağız sağlığını koruyabilir. Bazı kişilerin, özellikle çürüme ve diş eti hastalığına yatkın olanların daha sık ziyaret etmesi gerekir. Sonuçlar olarak en doğru kararı diş hekiminiz verecektir.
İlginizi Çekebilir: Takma Diş Bakımı Nasıl Olmalı?