fbpx
Sigara İçmek

Yirmilik Diş Çekiminden Sonra Sigara İçmek

Eğer sigara içiyorsanız, alışkanlığınızın yirmi yaş dişlerinizin çekilmesinden sonraki iyileşme sürecini nasıl etkileyeceğini düşünmelisiniz. Ağız hijyeniniz, yaralarınızın ne kadar iyi iyileştiğini ve enfeksiyon ihtimalini ve diğer komplikasyonları doğrudan etkilediğinden, sigara, puro, pipo ve e-sigara dahil sigara içmek nasıl zararlar veriyor, bunların farkında olmanız gerekir. Yirmilik diş çekiminden sonra sigara içmek de farkındalığını kazanmanız gereken durumlardan biridir.

Kötü haber şu: hızlı iyileşme ve komplikasyonlardan kaçınma şansı için ameliyattan sonra sigarayı bırakmak. İyi haber şu ki, sigarayı tamamen bırakmak için iyi bir zaman olabilir!

Sigara İçmek Dişleriniz İçin Neden Kötüdür?

Sigara genellikle dişeti iltihabına neden olduğundan ve nikotin dişlerinizdeki bakterilerle etkileşime girebileceğinden, periodontal hastalığın ana nedenidir. Sigara içmenin en belirgin semptomlarından biri, dişlerin üzerindeki mine tabakasında renk değişikliği ve ağız kokusudur. Bu diş eti çürümesine ek olarak diş eti iltihabı ve hastalığına yol açabilir.

Birçok sigara içen, sigara içme alışkanlıklarından kaynaklanan hasar nedeniyle yirmi yaş dişlerini çektirir ve her türlü sigara içmenin hasara yol açabileceğini hatırlamakta fayda var. Bu, pipo, sigara veya puro içtiğinizde, diş ve ağız sağlığınızı riske attığınız anlamına gelir.

Sigara içmek ayrıca kan dolaşımınıza oksijen eksikliğine neden olabilir. Bu, yirmi yaş dişlerinin çekiminde ameliyattan sonra bir yaranız varsa çabuk iyileşmeyebileceği anlamına gelir. Bir yaranın iyileşmesi ne kadar uzun sürerse, enfekte olma tehlikesi o kadar fazla olur ve kanınızda oksijen yoksa, bir enfeksiyonla etkili bir şekilde mücadele edemez.

Yirmi Yaş Diş Çekiminden Sonra Sigara İçebilir misiniz?

En iyi tavsiye sigarayı tamamen bırakmaktır, ancak sigara içmeye devam etmek istiyorsanız, en azından yaralarınız tamamen iyileşene kadar sigara içmekten kaçınmalısınız. 72 saat minimum süre olarak kabul edilebilir, ancak ne kadar uzun olursa o kadar iyidir. Eğer iyileşme problemi yaşıyorsanız, tamamen iyileşinceye kadar sigara içmeye geri dönmemelisiniz.

Diş etlerinin iyileşip iyileşmediğini görmek için, durumlarını kontrol etmek için aynaya bakmanız yeterlidir. Diş etleriniz hala kırmızı ve iltihaplıysa, sigara içmemelisiniz, çünkü bu sadece durumu kötüleştirecektir. Bununla birlikte, diş etleriniz pembe görünüyorsa ve iyileşmişse, sigara içmeye devam edebilirsiniz.

Sigara İçmek Yerine Neler Yapabilirsiniz?

Nikotine ihtiyacınız varsa ve sigara içmeme konusunda kararlıysanız, en iyi seçenek nikotin bantları gibi bırakmanıza yardımcı olacak araçlar kullanmaktır. Bu bantlar, cildiniz yoluyla sisteminize nikotin gönderir, bu nedenle yaranızı doğrudan tahriş etmez.

E-sigaralar genellikle sigarayı bırakmak isteyen kişilere tavsiye edilirken, bu alternatif, yirmi yaş dişlerinin çıkarılmasından sonra uygun değildir. Bunun nedeni, bir emme hareketinin, yaranızdaki pıhtı oluşumunu etkilemesi ve diş yuvasının iyileşmemesidir. E-sigaralardan gelen buhar da tahrişe neden olabilir. Nikotin sakızından ve diğer tüm çiğnenebilir yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Sigaradan Kaynaklanan Komplikasyonlar

Sigara içmenin neden olduğu ana komplikasyon, iyileşme süresinin uzamasıdır. Duman yarayı tahriş etmeye devam edeceğinden, iyileşmesi daha uzun sürer ve bir pıhtı tam olarak oluşmadan enfekte olabilir. Sigara içmenin, daha sonra sadece oral veya diş sorunlarına değil, ciddi tıbbi sorunlara yol açabilecek birçok zararlı toksin içerdiğini unutmayın.

Diş yuvasının iyileşmemesi, yirmi yaş dişlerinin çıkarılmasından sonra sigara içilmesinin neden olduğu en büyük komplikasyonlardan biridir ve ilk ameliyattan daha da acı verici olabilir. Sorun, kemiklerinizi ve sinirlerinizi korumak için oluşan kan pıhtısı parçalandığında ve diş yuvası enfekte olduğunda ortaya çıkar.

Diş yuvası enfeksiyonu iyileşme süresini önemli ölçüde uzatır ve yaklaşık bir hafta boyunca şiddetli ağrıya neden olabilir. Bu ağrı genellikle dişetinizden gözlerinize ve kulaklarınıza ve boynunuzdan aşağıya doğru yayılır. Diş yuvası enfeksiyonu ayrıca ağız kokusuna ve ağzınızda hoş olmayan bir tada neden olur. Diş yuvası enfeksiyonunda en kötü senaryo, kronik kemik enfeksiyonudur (osteomiyelit).

Yaralarınız iyileştikten sonra bile sigara içmeye devam etmek diş sağlığınızı etkilemeye devam edecektir. Birçok sigara içicisi, sigara içilmesi nedeniyle daha fazla dişini çektirmek zorunda kalmaktadır.

Yirmilik diş çekiminden sonra nasıl diş fırçalanmalı adlı makalemize de göz atın!

3.5 2 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x