fbpx
yirmilik-dis

Yirmilik Dişi Hemen Çektirmek Şart Mı?

Yirmilik dişlerin (veya üçüncü azı dişlerin) çekilmesi, ülkemizde gerçekleştirilen en yaygın cerrahi prosedürlerden biridir. Bu dişler, diş etlerinin arkasında büyür ve en son çıkarlar. Çoğu insanın her köşede 1 adet olmak üzere 4 yirmilik dişi vardır. Genellikle yirmili yaşların başlarında diş etlerinden çıkarlar. Bu sırada diğer 28 yetişkin diş çoktan yerindedir ve bu nedenle ağızda yirmilik dişlerin düzgün büyümesi için her zaman yeterli alan yoktur. 

Yer darlığından dolayı yirmi yaş dişleri bazen açılı olarak çıkabilmekte veya takılarak sadece kısmen çıkabilmektedir. Bu şekilde büyüyen yirmilik dişler gömülü olarak bilinir. 

Yirmilik Dişlerin Çıktığını Gösteren İşaretler 

Diş röntgeni, yirmilik dişlerinizin yolda olduğunu fark etmenin en net yoludur. Özellikle, tüm dişleri ve çeneleri tek bir görüntüde yakalayan panoramik bir röntgen, bu dişlerin konumunu ve çıkmaya yakın olup olmadıklarını ortaya çıkarabilir. 

Bir röntgen olmadan, bazı hoş olmayan semptomları fark etmeye başladığınız anda yirmilik dişlerinizin çıkacağını bilebilirsiniz. Bazı yaygın belirtiler şunlardır: 

  • Diş etlerinin şişmesi (genellikle ikinci azı dişlerinin arkasında) 
  • Çene ağrısı 
  • Kanama veya hassas diş etleri 
  • Ağzı geniş açmada zorluk 
  • Ağızda kötü bir tat 
  • Ağız kokusu 

Ağrı genellikle hafiftir, ancak ara sıra keskin bir ağrı saplanması yaşatabilir. Ayrıca yirmi yaş dişlerinin çıkacağı yerin yakınında bulunan azı dişlerini kullanarak çiğnemek ağrılı veya rahatsız edici olabilir. 

Bu belirtiler genellikle yirmi yaş dişlerinin gömülü kalmasından kaynaklanır. Bu da diş etlerinin altında kaldıkları veya tam olarak kırılmak için yeterli alana sahip olmadıkları anlamına gelir. 

Hassas ve Şişmiş Diş Eti Dokusu 

Yirmilik dişlerinizin çıktığının ilk belirtilerinden biri, ağzınızın arkasında herhangi bir hassasiyet veya rahatsızlık hissetmenizdir. Bu, her iki tarafta da olabilir veya sadece birinde olabilir. Ayrıca şişmiş diş etlerini de fark edebilirsiniz. 

Diş Etlerinde Enfeksiyon 

Bir yirmilik diş çıkmaya başladığında, kökleri garip bir şekilde konumlandırılabilir ve bu da dişin sadece bir kısmının çıkmasına neden olur. Bu durum diş eti dokusunu aktif enfeksiyonlara karşı çok hassas hale getirebilir. Küçük bir açıklıkta bile yiyecekler oraya kolayca girebilir, bu da diş ipi ile dahi çıkarılmasını oldukça zorlaştırır.  

Problem hemen tespit edilip düzeltilmezse perikoronit olarak bilinen ciddi bir enfeksiyona dönüşebilir. Bu, yirmilik dişlerinizin çıktığına dair dikkat etmeniz gereken en ciddi işarettir. Mümkün olan en kısa sürede diş hekimine danışmak gerekir. 

Tetiklenen Baş Ağrıları 

Yirmilik dişiniz diş etlerinin altında sıkışırsa bu, baş ağrılarını tetikleyebilecek bir basınç birikmesine neden olabilir. Zaten sık sık baş ağrısı çekiyorsanız tespit edilmesi zor bir işaret olabilir. Bu nedenle ağız sağlığınızın durumunu izleyebilmek için her zaman düzenli kontrollere devam edildiğinden emin olunmalıdır. 

Yirmilik Dişler Çektirilmeli mi? 

Yirmilik dişleriniz şiddetli bir ağrıya neden oluyorsa diş hekiminize muhakkak muayene olmanız tavsiye edilir. Böylece dişlerinizi kontrol ederek çekilmeleri gerekip gerekmediğini size bildirecektir. Eğer çekilmesi gerekebileceği sonucuna varılırsa genelde ağzınızın röntgeni çekilir. Bu, dişlerinizin pozisyonunun daha net bir görünümünü verir. 

Fakat dişleriniz gömülüyse ancak herhangi bir soruna yol açmıyorsa yirmi yaş dişlerinizin genellikle çekilmesi gerekmez. Bunun nedeni, çekilmesinin kanıtlanmış bir yararı olmaması ve komplikasyon riski taşımasıdır. 

Bazı diş hekimleri, tam olarak çıkmamaları halinde yirmi yaş dişlerinin çekilmesini önerir. Ameliyattan sonra iyileşme genellikle daha hızlı olduğundan, kökler ve kemik tamamen oluşmadan önce çekerek genç yaşta bu işin halledilmesi gerektiğine inanırlar. Dolayısıyla kimi genç yetişkinler, dişler sorunlara neden olmadan önce yirmilik dişlerini çektirir. 

Bazen, gömülü hale gelen veya diş etinin yüzeyini tamamen aşamayan yirmi yaş dişleri diş sorunlarına neden olabilir. Eğer aşağıdaki değişiklikleri yaşarsanız, yirmi yaş dişlerinin çekilmesi gerekebilir: 

  • Ağrı 
  • Plak: Dişi çevreleyen yumuşak dokunun tekrarlayan enfeksiyonu 
  • Sıvı dolu keseler (kistler) ve iyi huylu büyümeler: Çok nadiren diş etini kesmeyen bir yirmilik dişte kist gelişir (sıvı dolu bir şişlik). 
  • Yanak, dil veya boğazda bakteriyel bir enfeksiyon 
  • Tümör 
  • Yakınındaki dişlerde hasar 
  • Diş eti hastalığı 
  • Geniş diş çürüğü 
  • Apse: Bakteriyel bir enfeksiyonun sonucu olarak yirmi yaş dişlerinizde veya çevresindeki dokuda irin toplanması 

Bu özel dişlerin çekilme kararı her zaman için net değildir. Diş hekiminizle veya bir ağız cerrahı ile yirmilik diş konumu ve sağlığı için en iyi seçenek hakkında konuşmanız gerekir. 

İmplant Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x