Diş gıcırdatma (bruksizm), genelde uyku anında ortaya çıkan, dişlerin istemsiz bir biçimde sıkılması ve birbirine sürtünmesi durumudur. Bahsi geçen durum, çene kaslarının aşırı çalışmasına neden olur. Bu da dişlerde; aşınma, hassasiyet, çene ağrısı ve baş ağrılarına sebebiyet verir. Bruksizmin temel sebepleri içerisinde stres, anksiyete, uyku bozuklukları ve çene yapısındaki sorunlar da bulunur. Tedavi edilmez ise dişlerde ciddi hasarlara ve çene ekleminde kalıcı rahatsızlıklara neden olacaktır. Peki ama diş gıcırdatmanın sebepleri nelerdir? Her bir ayrıntıyı bu içerikte tüm yönleri ile bizzat görebilirsiniz.
Anksiyete ve Stresli Durumlar
Stres hiçbir şeye fayda sağlamaz. Stres, insanı yavaş yavaş tüketen bir olgu olmaktadır hiç şüphesiz. Diş gıcırdatmanın en yaygın sebeplerinden biri hiç kuşkusuz ki strestir. Yoğun iş temposu, günlük yaşamın zorlu süreçleri ya da kişisel endişeler, kasların gerilmesine ve farkında olmadan dişlerin sıkılmasına gerekçe çıkarır. Ayrıca stres, vücudun doğal tepkisi olarak dişleri sıkma ve gıcırdatma eğilimini de bir nevi artırır. En çok da yoğun duygusal baskı altında iken bu alışkanlık daha da belirgin bir hale gelecek demektir. Anksiyete bozukluğu olan kişilerde diş gıcırdatma durumuna daha sık rastlanır.
Uyku Bozuklukları
Bruksizm, uyku bozuklukları ile sık ilişkilendirilen bir rahatsızlık türü olmaktadır. Uyku apnesi, huzursuz uyku sendromu ya da uyku anında görülen diğer problemler vardır. Her bir sorun, diş gıcırdatma riskini artıracaktır. Uyku apnesi gibi solunum problemleri, vücudun uyku sırasında strese girmesine sebebiyet vererek çene kaslarının gerilmesi ile sonuçlanabilir. Uyku sırasında diş gıcırdatma sıklıkla uyku kalitesini de olumsuz etkiler. Ki bu da genel sağlığı ve günlük performansı zedeler. Uykuda yaşanan bu farkında olunmayan gerginlik anları, zamanla dişlerin aşınmasına yol açar. Daha büyük sorunların meydana gelmesine de davetiye çıkarır. Bu nedenle de uyku düzeninize ve uyku kalitesine her daim dikkat etmeniz gerektiğini unutmamanız lazım demektir.
Diş ve Çene Yapısı Bozuklukları
Diş gıcırdatma, çene yapısındaki sorunlar ya da dişlerin doğru hizalanmamasıyla da ilişkili bir konudur. Dişlerin düzgün sıralanmamış olması, çene kapanışının düzgün gerçekleşmemesine yol açar. Bu durum çene kaslarının fazla çalışmasına zemin hazırlar. Bir yandan da çene eklemi sorunları da diş gıcırdatmayı tetikler. Çene kaslarının fazla çalışması zaman içerisinde bahsi geçen eklemde ağrıya, kısıtlı hareketlere ve hatta çene kilitlenmelerine sebep olur. Bu tür yapısal minvalde olan genel sorunlar, zamanla dişlerin birbiri ile sürekli sürtünmesine de yol açacaktır. Diş ve çene yapısındaki sorunlar genetik de olabilir. Daha sonradan da meydana gelmiş olabilir, bu da hiçbir zaman için unutulmamalıdır. Siz de dikkatle ilerleyiniz.
Genetik Etkenler
Diş gıcırdatma, genetik faktörler ile de dolaylı yollardan ilişkilendirilebilen bir durum haline gelmiştir. Araştırmalar, bazı insanların genetik olarak bruksizm konusunda daha büyük yatkınlık göstermekte olduğunu kanıtlar niteliktedir. Ailede diş gıcırdatma geçmişi olan bireylerde bu alışkanlık daha sık gözlenir. Genetik eğilim; çene kaslarının formu, çene kapanış şekli veyahut da uyku bozukluklarına yatkınlık gibi faktörler üzerinde etkilidir. Bu durumda kişinin bilinçli olarak alışkanlığını kontrol altına alması daha zor olacaktır. O nedenle de genetik bruksizm tedavisi, genelde daha uzun süreli bir süreç gerektirmektedir.
Diş gıcırdatmanın sebepleri konulu içeriğin sonuna geliyoruz. İsterseniz bir yandan da diğer içeriklerimizden biri olan Diş Eti İltihabı Nedir? Diş Eti İltihabı Tedavisi başlıklı içeriğimize de hemen şimdi göz atabilirsiniz. Böylelikle her konuda çeşitli bilgilere erişim sağlarsınız.