Gebelik dönemi, vücutta çeşitli hormonal değişimlerin yaşandığı ve buna bağlı olarak farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkabildiği bir evre olarak ele alınır. Bahsi geçen dönemde diş ağrıları da sıklıkla karşılaşılan şikayetler arasında yer almaya devam eder. Hamilelik süresince artan hormon seviyeleri, diş eti dokularını daha hassas hale getirir. Diş eti iltihaplarına, diş hassasiyetine de sebebiyet verir. Fakat, hamilelik evresinde diş sağlığına yönelik tedavi seçeneklerinin sınırlı olması, anne adaylarının bu ağrılarla nasıl başa çıkabileceği konusunda dikkatli olmalarını da gerekli kılacaktır. Gebelikte diş ağrısı yaşandığında, güvenli ve etkili çözümler arayışı büyük öneme sahip olur. Bugünkü yazımızda, diş ağrısının nedenleri, önleyici tedbirler ve hamilelikte diş ağrısını hafifletmek için uygulanabilecek yöntemleri mercek altına aldık. İşte gebelikte diş ağrısı konusuna dair bilmeniz gerekenler…
Diş Hijyenine Ekstra Özen Gösterin
Gebelik döneminde ağız hijyenine daha fazla dikkat edilmelidir. Hormonal birtakım değişiklikler diş eti dokularını daha hassas hale getirir. Ki bu da diş eti kanamaları ve ağrıya davetiye çıkarır. Dişlerinizi günde iki kez, tercihen yumuşak kıllı bir fırça ile fırçalamanız gerekir. Fırçalama işlemini diş etlerine zarar vermeden yapın. Ek olarak; diş ipi kullanımı plak oluşumunu engeller. Böylelikle diş ağrısının önüne geçmeyi destekler. Hamilelikte diş bakımı önem kazanır. Bu yüzden de florür içeren bir diş macunu kullanmanız gerekir. Diş eti iltihaplarını önlemek için ağız gargaralarından kullanabilirsiniz.
Tuzlu Su ile Gargara Yapın
Tuzlu su ile gargara yapmak, diş etlerindeki şişliği azaltarak ağrıyı hafifletmeye destek verir. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyin. Ardından bahsi geçen karışım ile gargara yapın. Tuz, doğal bir antiseptik olacaktır. Bu yüzden de ağız içinde yer alan bakterileri azaltarak enfeksiyon riskini minimize eder. En çok da diş etlerinde hassasiyet ya da şişlik gibi durumlar oluştuysa tuzlu su gargarası bu rahatsızlıkları hafifletir. Bunun neticesinde de ağrıların azalmasına katkı sağlar.
Soğuk Kompres Uygulaması Yapın
Diş ağrısının sebep olduğu şişlik ve iltihaplanmayı azaltmak için dışardan soğuk kompres uygulaması yapabilirsiniz. Ancak mutlaka bir uzmandan tavsiye almalısınız. Temiz bir bezi soğuk suya batırın, ardından sıkın. Dilerseniz bir buz torbasını ince bir bez ile sararak yüzünüze, ağrının olduğu bölgeye 15 dakika süreyle uygulayabilirsiniz. Soğuk, ağrı hissini azaltacaktır. Böylelikle de iltihaplanmayı azaltarak geçici bir rahatlama verir. Yine de soğuk kompresi uzun süreli kullanmaktan kaçınmalı ve doğrudan cilde temas ettirmemeye dikkat etmelisiniz.
Dengeli ve Sağlıklı Beslenin
Gebelik süresince bedeninizin gereksinim hissettiği mineralleri ve vitaminleri almanız, diş sağlığınızı korumanızda önemli role sahiptir. Kalsiyum bakımından zengin haldeki gıdalar, dişlerin güçlenmesine yardımcı olur. C vitamini içerikli besinler ise diş eti sağlığını destekler. Aşırı düzeyde şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçının. Bu, diş çürümesi riskini azaltmanıza yardımcı olur. Dengeli beslenme, ağız içi bakterilerinin kontrol altına alınmasını sağlar. Bunun neticesinde diş ağrılarının önlenmesinde önemli bir faktör olarak rol oynar.
Diş Hekimi Kontrollerini Aksatmayın
Hamilelik döneminde diş ağrısı yaşıyorsanız, diş hekiminize başvurmanız en önemlisidir. Hamilelikte diş tedavileri güvenli bir şekilde yapılabilir. Özellikle ilk üç ayda ve doğuma yakın dönemlerde diş çekimi ya da cerrahi müdahalelerden kaçınılması tavsiye edilir. Diş hekimi, hamilelik döneminde güvenle kullanılabilecek ağrı kesici tavsiyesi verir. Diş çürükleri, diş eti rahatsızlıkları ya da diğer ağız problemleri için en uygun tedavi yöntemini belirlemek adına düzenli kontroller yaptırın. Bu, diş ağrılarınızı önlemeye yardım eden bir unsur olur.
Gebelikte diş ağrısı neden olur konulu içeriğimizin sonuna geliyoruz. Dilerseniz diğer blog içeriklerimizden biri olan Ağız ve Diş Sağlığı Konusunda Dijital Gelişmelerin Önemi başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.