fbpx
protez diş bakımı

Protez Diş Bakımı Konusunda Bilmeniz Gerekenler

Eksik dişlerin yerini alan dişler, protez diş olarak da bilinir. Ancak protez diş yaptırdığınız zaman birtakım bakım yöntemlerini de öğrenmeniz gerekecek demektir. Temel temizlik, yıkama, fırçalama, rutin doktor kontrolü gibi pek çok ayrıntı; protez diş bakımı sürecinde dikkat etmeniz gereken unsurlar olarak karşınıza çıkmaya devam eder. Bugünkü içeriğimizde konuya dair en güncel bilgileri bulabilir, buna göre bir yol izleyebilirsiniz. İşte bilmeniz gereken protez diş ağız bakımı önerileri ve diğer detaylar…

Temel Temizlik Yapın

Protez diş bakımı hususunda dişlerin her daim temiz tutulması gerektiğini bilmek lazımdır. Böylelikle, ağız sağlığınızı da korumuş olursunuz. Diş protezlerinin üzerinde gıda kalıntılarının tutunabileceği kısımlar yer alır. Bu nedenle, protez dişlerinizi düzenli aralıklarla temizlemeniz tavsiye edilir. Bahsi geçen temizlik, protezin çıkarılıp akan su altında yıkanması ile başlamaktadır. Yıkama işlemi esnasında, protezin bütün yüzeylerinin tamamen su ile temas ettiğinden emin olmalısınız. Protezi temizleyeceğiniz sırada sıcak su kullanmaktan kaçınmanız lazımdır. Çünkü sıcak su protezin şeklinin bozulmasına sebebiyet verebilir. Rutin bir temizlik ile süreci daha rahat ilerletirsiniz.

Protez Diş Bakımı: Fırçalama Yapmayı Unutmayın

Protez dişlerin düzenli olarak fırçalanması, hijyenin en kritik aşamalarından bir tanesidir. Protezinizi her gün özel bir diş protezi fırçası ile nazikçe fırçalamanız lazımdır. Normal yapıdaki diş fırçaları, protezin yüzeyine zarar verebilecek kadar sert kıllara sahip halde olabilir. Bu sebeple de protez fırçaları daha yumuşak ve hassas temizlik sunan formda olmalıdır. Fırçalama yaparken aşındırıcı olmayan bir protez temizleyici kullanın. Böylelikle protezin yüzeyinde yer alan plakları ve bakterileri etkin bir şekilde arındırırsınız. Diş macunu gibi aşındırıcı maddeler proteze zarar verebilir. O yüzden de protez temizleyici güvenilir kullanmak mühimdir. Protezin tüm yüzeylerini, en çok protezin diş etiyle temas eden kısmını özenle fırçalayıp temizlemeyi unutmayın.

Geceleri Protezleri Çıkarın

Protez dişlerin gece boyunca çıkarılmış halde durması, diş etlerinin rahat biçimde dinlenmesine ve protezin ömrünün uzamasına yardımcı olur. Diş protezi uzun süreli olarak kullanıldığında, ağızda sürekli bir baskı hissine neden olabilir. Bu da diş etlerinin tahriş olmasına neden olur. Gece vakitlerinde protezi çıkararak, diş etlerinin nefes almasını desteklemiş olursunuz. Protezi çıkarmanız akabinde su dolu bir kapta ya da uygun bir temizleme solüsyonunda muhafaza etmeniz lazımdır. Protezi tamamı ile kuru bırakmak, malzemenin çatlamasına ya da formunun bozulmasına yol açar. O nedenle gece süresince protezi nemli bir ortamda tutarak hijyenini koruyabilir ve yapısal açıdan mukavemetini muhafaza edebilirsiniz.

Düzenli Olarak Diş Hekimi Kontrolüne Gidin

Protez diş kullanıcılarının düzenli olarak diş hekimine gitmeleri şarttır. Bu konuda her zaman dikkatli olmak gerekir. Protez zaman içerisinde ağız yapısına tam olarak uymamaya başlayacaktır. Diş etlerindeki değişiklikler veyahut protez üzerinde meydana gelen ufak hasarlar zaman içerisinde daha büyük sorunlara yol açar. Bu yüzden de her 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret edin. Protezin durumunu kontrol ettirmeyi de devamlı halde sürdürün. Her zaman gittiğiniz diş hekimi, protezi profesyonel bir şekilde temizleyecektir. Hasar varsa da onarır. Ağız yapınızda oluşabilecek değişiklikleri de birebir gözlemler. Ek olarak; protez bakımında dikkat edilmesi gereken yeni öneriler ve kişisel durumunuza uygun tavsiyeler de genelde diş hekiminden gelmelidir. Kontrolleri aksatmamak adına her zaman aynı doktora gitmek de etkili bir yöntem olacak demektir.

Dilerseniz bir yandan da Profesyonel Diş Beyazlatma İşlemi başlıklı içeriğimizi inceleyebilir, bu konu hakkında da ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x