fbpx
diş sağlığımızı

Beslenme Biçimimiz Diş Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?

Vücudunuz karmaşık bir makinedir. Beslenme biçiminiz, seçtiğiniz yiyecekler ve ne sıklıkta yediğiniz genel diş sağlığımızı, diş ve diş etlerinizin sağlığını da etkileyebilir. Çok fazla şeker dolgulu gıdalar, gazlı içecek, şekerli meyve içecekleri veya besleyici olmayan atıştırmalıklar tüketirseniz, diş çürümesi riski altında olabilirsiniz. Diş çürüğü, en sık görülen kronik çocukluk çağı hastalığıdır ancak tamamen önlenebilir.

Diş plağı ağızda şekerle temas ettiğinde diş çürümesi meydana gelir ve asit dişlere etki eder.

Her türlü şeker içeren gıdalar diş çürümesine sebep olabilir. Yediğiniz şeker miktarını kontrol etmek için, yiyecek ve içeceklerin beslenme bilgilerini ve içerik etiketlerini okuyun ve şekeri en düşük seçenekleri seçin. Beslenmede yaygın şeker kaynakları arasında meşrubat, şeker, kurabiye ve hamur işleri bulunur. Doktorunuz veya bir diyetisyen ayrıca besleyici bir diyet önerilerde bulunabilir. Diyetinizde belirli besinler yoksa, ağzınızdaki dokuların enfeksiyona direnmesi daha zor olabilir. Bunlar diş eti hastalıklarına da davetiye çıkarabilirler. Şiddetli diş eti hastalığı yetişkinlerde diş kaybının ana nedenidir. Birçok araştırmacı hastalığın, yetersiz beslenen insanlarda daha hızlı ilerlediğine ve potansiyel olarak daha şiddetli olduğunu gözlemlemektedir.

Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı Beslenme Diş Sağlığımız İçin Çok Önemlidir.

Sağlıklı Beslenme Biçimleri

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı dişler ve diş etleri için, yemeden ve içmeden önce düşünün. Dengeli bir diyetiniz olsun ve öğün atıştırmalarını sınırlayın. Özel bir diyet yapıyorsanız, yiyecekleri seçerken doktorunuzun tavsiyelerini aklınızda bulundurun.

İyi diş sağlığı için, yemeklerinizi ve atıştırmalıklarınızı seçerken aşağıdaki ipuçlarını aklınızda bulundurun:

Bolca su için.

Beş ana gıda grubunun her birinden çeşitli yiyecekler yiyin, örneğin: kepekli, tahıllar, meyve ve sebzeler, yağsız sığır eti, derisiz kümes hayvanları ve balık gibi yağsız protein kaynakları; kuru fasulye, bezelye ve diğer baklagiller, az yağlı ve yağsız süt ürünleri.

Yediğiniz atıştırmalık sayısını sınırlayın. Aperatif yaparsanız, meyve veya sebze veya bir parça peynir gibi sağlıklı bir şey seçin. Bir yemeğin parçası olarak yenen yiyecekler, gün boyunca çok sayıda atıştırmalık yemekten daha az dişe zarar verir, çünkü yemek sırasında daha fazla tükürük salınır. Tükürük, yiyeceklerin ağızdan yıkanmasına yardımcı olur ve dişlere zarar verebilecek ve boşluklara neden olabilecek asitlerin etkilerini azaltır.

Diş sağlığımızı iyileştirmek için, florürlü diş macunu ile günde iki kez fırçalamayı, günlük diş ipi kullanmayı ve diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeyi unutmayın. Düzenli diş bakımı ile diş hekiminiz ağız problemlerinin ilk etapta ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olabilir ve tedavi edilmesi kolay, erken evrede meydana gelenleri sorunları giderebilir.

Ebeveynler çocukların diş bakımında nelere dikkat etmeli adlı makalemize de göz atın!

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest


0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x