- Gençler her zaman dişlerini fırçalamazlar. Gençlerde ağız ve diş bakımı önemini hatırlatmaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Diş çürüklerini ve diş eti hastalıklarını, dişleri florürlü diş macunu ile günde iki defa fırçalayarak ve şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durarak engelleyin.
- Ergen çocuğunuz her 6-12 ayda bir dişçiye kontrole gitmelidir.
Gençlerde Diş Gelişimi
Ortalama 6-20 yıl arasında 32 adet daimi diş tamamlanır. 13-14 yaşına geldiğinde çoğu çocuk, yirmilik dişleri hariç tüm yetişkin dişlerini kazanmış olur. Bu durum göz önüne alındığında gençlerde ağız ve diş bakımı sağlıklarında büyük rol oynamaktadır.
Gençlerde Diş Temizliği
Diş fırçalamak, diş çürüklerini, ağız kokusunu ve diş eti hastalıklarını önlemek için olduğu gibi dişleri temiz tutmak için de önemlidir. Ancak gençler her zaman dişlerini fırçalamazlar ve bunun bir sürü sebebi olabilir. Örnek olarak, çocuğunuz diş fırçalamanın önemini anlamıyor ya da fırçalamayı unutuyor olabilir.
Gençlerin dişlerini fırçalamadığına dair işaretler arayın – örneğin, diş fırçası kullanılmamış, dişleri temiz gözükmüyor olabilir ya da diş eti hastalıklarını veya ağız kokusunu fark edebilirsiniz.
Gençleri günde iki defa dişlerini fırçalaması için cesaretlendirebilirsiniz. Diş fırçalamanın neden iyi olduğundan bahsetmek iyi bir başlangıç olabilir.
Eğer genç bir bireye hatırlatmanız gerekiyorsa, aşağıda diş fırçalamanın temel adımlarını görebilirsiniz:
- Nohut büyüklüğünde yetişkin florürlü diş macunu kullanın.
- Diş fırçasını, diş etilerine 45 derece açı ile hizalayın.
- Hiç bir yeri atlamamak için fırçalamaya mutlaka arkadan başlayın. Bir fırça boyu ilerleyerek öne doğru gelin.. Tercihen üst çeneden başlayın, sağ veya sol fark etmez.
- Alt dişlere geçin ve yukarıdaki adımı uygulayın.
- Çiğneme yüzeyleri için hafif bir ileri geri hareket uygulayın.
- Dili nazikçe fırçalayın.
- Yaklaşın iki dakika fırçalayın.
- Temizleyince diş macununu tükürün. Ağzınızı mutlaka suyla çalkalayın.
Eğer elektrikli bir diş fırçası kullanılıyorsa fırçayı dairesel şekilde kullanmaktan kaçınılmalıdır. En iyisi elini sabit tutması ve dişlerinin ve diş etlerinin üzerinde gezdirmesidir.
Fırçalamanın yanı sıra, birbirine değen her dişi düzenli olarak diş ipiyle temizlemelidir.
Diş Fırçası Seçmek
Diş fırçası seçerken aşağıdaki şeylere dikkat edebilirsiniz:
- Orta sertlikte fırça kılları: Bunlar diş etlerine ya da diş minesine zarar vermeyecektir.
- Uzun bir sap: Bu çocuğunuzun tüm dişlerine ulaşmasını sağlayacaktır.
- Küçük bir fırça başı: Bu çocuğunuzun fırçayı ağzının içinde hareket ettirmesini kolaylaştıracaktır.
Elektrikli fırçalar da elektrikli olmayan diş fırçaları kadar iyidir.
Nasıl bir diş fırçası kullanılırsa kullanılsın fırçanın kılları kabalaşıp eskiyeceğinden her 3-4 ayda bir fırçayı değiştirmek iyi olacaktır.
Diş Macunu ve Florür
Gençler de normal bir yetişkin diş macunu kullanmalıdır.
Florür güçlü dişler oluşmasına ve diş çürüklerinin engellenmesine yardımcı olan güvenli bir mineraldir.
Florür en iyi, florürlü musluk suyundan, florür içeren içecek ve yiyeceklerden ve florürlü diş macunundan gün içerisinde çok küçük miktarlarda aldığınızda işe yarar. Dişçiler, dişlerinin çürüme riski olan gençlere, ekstra florürlü jeller ve macunlar tavsiye edebilir.
* Dişleri temizlemek diş çürüklerine karşı bir garanti vermez. Ne yediğiniz içtiğiniz de önemlidir. Meyve suyu, meşrubat, aromalı süt gibi şekerli yiyecek ve içecekler vermekten kaçının. Sigara içmek, alkol ve diğer ilaçlar da ağız sağlığını etkileyebilir. Ergenlerde alkol, sigara ve uyuşturucular için güvenli bir seviye yoktur.
Fissür Sealantlar
Diş hekiminiz çocuklar ve bazı gençler için fissür sealant önerebilir.
Fissür sealantlar dişlerin çiğneme yüzeylerine -çürüklerin en çok bulunduğu yerler- yapıştırılan ince kompozit dolgulardır. Bunlar, bakteriyel tabakanın diş oyuklarında birikmelerini engeller ve diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur. Genellikle basit ve hızlı olmakla beraber acısızdır ve minimal derecede rahatsızlığa sebep olur.
Fissür sealantlar dişlerde sonsuza kadar kalmaz. Diş hekiminiz düzenli olarak onları kontrol edecektir. Bazen düzeltmek ya da yeniden uygulamak gerekebilir.
Diş hekiminizle, fissür sealantların iyi bir seçenek olup olmadığını konuşabilirsiniz.
Diş Hekimi Ziyareti
Gençlerin de diş hekimine düzenli kontrollere gidiyor olması önemlidir. Diş hekiminiz ne sıklıkla kontrole gelmeniz gerektiğini söyleyecektir. Diş hekimleri genellikle her 6-12 ayda bir olmasını önermektedir.
Dişçi korkusu ile nasıl başa çıkılır adlı makalemize de göz atın!