Yanan Ağız Sendromu, dilinizi, dudaklarınızı, damağınızı veya ağzınızın her tarafındaki bölgeleri etkileyebilecek sıcak bir histir. Bazen ‘glossodynia’ olarak adlandırılır. Ağzınızdaki sinirlerin beyninize mesaj gönderme biçiminde (örneğin, tat ve sıcaklık hakkında) değişiklikler olduğunda bu duyguyu hissedersiniz. Beyniniz bu mesajları düzgün bir şekilde anlamadığında, ağrı veya yanma hissine neden olabilir. Ağzınızın bazı kısımları yanıyormuş gibi hissedilse de, dokunmaya sıcak olmazlar. Acı çeken bölgelerde herhangi bir ağrı veya kızarıklık göremeyebilirsiniz. Bazen sinirlere zarar verildiğinde olduğu gibi ‘nöropatik ağrı’ olarak adlandırılır.
Yanan Ağız Sendromu sebepleri nelerdir?
Söylemesi zor çünkü kimse yanan ağız sendromuna neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyor. Ancak, bazı olası nedenler vardır. Bunlar:
-Hormon değişiklikleri
-Stres, kaygı veya depresyon
-Bağışıklık sisteminizle ilgili sorunlar.
-Tat veya ağrıyı kontrol eden sinirlerdeki hasarlar
-Bazı diş macunları ve ağız gargaralarına tepki.
-Takma dişlerin yanlış takılması veya takma diş yapımında kullanılan malzemelere alerjik olunması durumu.
Buna neden olabilecek herhangi bir tıbbi durum var mı?
Yanan Ağız Sendromunaneden olabilecek bazı tıbbi durumlar vardır. Bunlar:
-Kuru ağız
-Asidik reflü (karnınızdaki asit ağzınıza geldiğinde).
-Pamukçuk (ağzınızda mantar hastalığı, ‘kandida’ olarak da bilinir).
-Beslenme yetersizlikleri (örneğin, vücudunuz yeterli demir, B12 vitamini veya folik asit üretmediğinde veya depolamadığında).
-Diyabet
-Tiroit problemleri
Bazı durumlarda, ağız yanma sendromunun birden fazla nedeni olabilir.
Kimleri etkiler?
Herkes Yanan Ağız Sendromunasahip olabilir, ancak menopoz sırasında orta yaşlı veya yaşlı kadınlarda daha sık görülür (genellikle ‘değişiklik’ veya ‘yaşam değişikliği’ olarak adlandırılır).
Ne tür problemlerim olabilir?
Dilinizde, damağınızda, dudaklarınızda, diş etlerinde veya yanağınızda orta ila şiddetli yanma hissiniz olabilir.Bazı insanlar için bu his sabah başlar ve akşamları zirveye ulaşır, genellikle gece saatlerinde hafifler. Bazı insanlar her zaman yanma hissine sahiptir.
Diğerleri için acı gelir ve gider. Diğer belirtiler arasında ağzınızın veya dilinizin uyuşması veya karıncalanması, acı veya metalik bir tat veya kuru veya ağrılı bir ağız olabilir.
İnsanlar genellikle Yanan Ağız Sendromunu ağızlarının sıcak yiyecek veya içecekle haşlandığını hisseder.
Yanan Ağız Sendromu Nasıl teşhis edilir?
Diş hekiminiz, sorunun nedenini bulmaya çalışmak için ağzınızı iyice inceleyecektir. Ayrıca tıbbi geçmişinize de bakacaklardır ve sizi ‘araştırmalar’ için doktorunuza yönlendirebilirler.
Bunlar kan testleri veya swablar olabilir – herhangi bir enfeksiyon, beslenme eksikliği veya diğer tıbbi durumların olup olmadığını görmek için bu testler yapılabilir. Uzman bir dermatolog tarafından alerji testi yaptırmanız gerekebilir. Gerekirse doktorunuz sizi bunun için yönlendirebilir. Ayrıca, tiroid problemleriniz veya diyabetiniz olup olmadığını görmek için kan testlerine ihtiyacınız olabilir.
Ne gibi tedaviler vardır?
Yanan Ağız Sendromu tedavileri nedenlere bağlı olarak değişebilir. Yanan Ağız Sendromu sendromu zayıf bir diyetle getirildiyse, diş hekim ekibiniz sizin için takviyeler önerebilir. Gerekirse, diş ekibiniz tahriş edici takma dişleri ayarlayabilir veya değiştirebilir veya ağzınızda mantar enfeksiyonu için ilaç reçete edebilir. Bazı doktorlar, bir danışmanlık ve düşük doz anti-depresan kursu reçete edebilir.
Bunun nedeni, Yanan Ağız Sendromunun bazı insanları ‘yıpratması’ ve depresyona neden olabilmesidir. Çünkü ağrı ile günlük bir savaş yapıyorlar. Ağız yanma sendromu ,ağız kuruluğuna (bazı ilaçların yan etkisi) neden olmuşsa doktorlar ilacınızı da değiştirebilir.Diğer terapiler arasında gevşeme, yoga, meditasyon ve hipnoterapi yer alabilir, çünkü bazı insanların endişe ile başa çıkmasına yardımcı oldukları bulunmuştur.
Semptomları kendim nasıl hafifletebilirim?
Semptomları evde kendiniz hafifletmeye yardımcı olabilirsiniz:
-Suyu sık sık yudumlayın.
-Kırılmış buzu emin.
-Şekersiz sakız – ağzınızın kurumasını önlemeye yardımcı olur ve daha fazla tükürük üretmenize yardımcı olur.
-Sıcak ve baharatlı yiyecekler, alkol içeren gargaralar veya asitli meyveler ve meyve suları gibi ağzınızı tahriş eden şeylerden kaçınırsanız semptomlarınız hafifleyebilir.
-Tütün ve alkol ürünlerinden kaçınmanız semptomları azaltabilir.
Yanan Ağız sendromunun varlığını hissettiğimde neler yapmalıyım?
Her şeyden önce, check-up için diş ekibinize danışın. Daha sonra, nedenin protezleriniz veya “ağız kuruluğu” gibi dental bir neden olup olmadığını öğrenebileceksiniz. Eğer öyleyse, diş ekibiniz protezlerinizin uyumunu kontrol edebilir (takabilirsiniz) ve ayrıca yapıldıkları malzemeye alerjiniz olup olmadığını da görebilir. Ayrıca ağız kuruluğunu kolaylaştırmak veya mantar enfeksiyonlarından kurtulmak için ürünler önerebilirler. Eğer dişhekimi ekibiniz nedenini bulamazsa, doktorunuzu görmenizi veya sizi bir uzmana yönlendirmenizi önerebilir. Daha sonra ağız yanma sendromunun nedenini bulmaya çalışmak için bir kan testi yapabilirsiniz.
Yanan Ağız Sendromu Ne Kadar Sürer?
Hiç kimse yanan ağız sendromunun kesin nedenlerini bilmediğinden, doğru bir tedavi planı planlamak zordur.Bu nedenle, ağız yanma sendromu sizi aylar, yıllar veya belki de hayatınızın geri kalanı boyunca etkileyebilecek uzun vadeli bir durumdur. Ağrıyla başa çıkmanın ve ağrıyı sınırlamanın yollarını bulursanız ve doktorunuz tarafından önerilen tedaviler veya terapiler varsa, daha önce yaptığınız şeyleri yapamamanızın bir nedeni yoktur. Semptomlarınızın farklı tedavi türlerinden nasıl etkilendiğinin kaydını tutmak önemlidir. Diş ekibiniz veya doktorunuz sizin için hangi tedavinin en iyi olduğu konusunda daha iyi bir fikre sahip olacaktır – sonuçta herkes farklıdır.
Buna neden olabilecek herhangi bir tıbbi durum var mı?
Herhangi bir uzun süreli durumda olduğu gibi, sürekli günlük ağrı ile uğraşmak sizi düşürebilir. Genellikle bu depresyona neden olabilir. BMS’nizin bir nedeni bulunamazsa, doktorunuz bununla başa çıkmanıza yardımcı olmak için düşük dozlu bir anti-depresan reçete edebilir veya sizi Bilişsel Davranış Terapisine yönlendirebilir.
Dil çatlaması adlı makalemize de göz atın!