fbpx
diş implantı başarısızlığı

Diş İmplantı Başarısızlığı ve Komplikasyonları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Erken ve Geç Diş İmplantı Başarısızlığı

Diş implantı, diş kaybı sonucu ağıza eklenen yapay dişleri desteklemek için çene kemiğine ameliyet yoluyla yerleştirilen metal çivilerdir. İmplant yerleştirildiğinde bir diş hekimi veya operatör doktor implantın üzerine protez bir diş takar.

Diş implantları yüksek başarı oranına sahiptir, fakat bazı hastalarda işlem başarısızlıkla sonuçlanabilmektedir. Yaklaşık yüzde 5 ila 10 diş implant tedavisi başarısız sonuçlanmaktadır; başarısızlık sonucu oluşabilecek sorunlar işlemden hemen sonra, aylar sonra veya yıllar sonra görülebilmektedir.

Diş implant tedavisi görmeyi planlıyor veya şu anda bir tedavi sürecinde iseniz, olası başarısızlık durumlarına dair işte bilmeniz gerekenler.

Diş İmplantının Başarısını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Diş implantında alınan sonucu etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bunlardan bir kaçı:

1.Periodontal Hastalık

Sağlıklı dişetlerine sahip olmak diş implantı için önemli bir kriterdir ve periodontal hastalığı olanlarda diş implantı uygulanamaz.

Periodontal hastalik, dişetlerinin ve çene kemiğininin zedelenmesine yol açan bir enfeksiyon türüdür. Tedavi görmemiş bir enfeksiyon, implantın etrafını kaplayarak başarısız olmasına yol açabilir. İmplant yaptırmadan önce periodontal hastalık kontrolü için mutlaka bir diş hekimine görününüz.

2.Sigara İçmek

İmplant başarısızlığına sebep olan bir diğer faktör ise sigara içmektir. Sigara içmek dişetlerine kan akışını engellediği, ve böylelikle iyileşme sürecini yavaşlattığı için implantın başarısız olmasına sebep olabilir. Araştırmalara göre sigara içicileri yüzde 20 oranına kadar diş implantı başarısızlığı yaşamaktadır.

Sigara içici olmak diş implantı işlemi için uygun olunmadığı anlamına gelmez. Yine de, işlemden bir hafta öncesinde sigara içmeyi bırakmak ve işlem sonrası en az iki ay boyunca sigara içmemek çok daha iyi bir sonuç alınmasını sağlayacaktır.

3. Yetersiz Çene Kemiği

Başarılı bir implant uygulaması, implantı destekleyecek yeterlilikte çene kemiğinin olmasını gerektirir. Çene kemiğinin yetersiz olduğu takdirde diş hekimi implantı çeneye gerektiği gibi yerleştiremez.

Kemik kaybının başlıca sebebi osteoporoz (kemik erimesi) hastalığıdır. Bu hastalık kemik yoğunluğunun zamanla düşmesi nedeniyle ortaya çıkar. Kemikler kırılganlaşır ve kemiklerde çatlak oluşma riski giderek yükselir. Şiddetli dişeti hastalıkları da ağızdaki kemiklerin bozulmasına yol açabilir.

4. Sağlık Durumu

Kişi otoimmün hastalığı veya şeker hastalığı gibi vücudun iyileşmesini yavaşlatan hastalıklara sahipse diş implantı başarısızlığı söz konusu olabilir. Yavaş iyileşme osseointegrasyonu, implantın çene kemiği ile kaynaşması, engelleyebilir.

Belirli ilaçların kullanımı da diş implantında başarısız sonuç alınmasına neden olabilir. Bu nedenle, diş hekiminize aldığınız ilaçları tam olarak bildirmeniz önem teşkil etmektedir.

McGill Üniversitesi’nin 2016 yılında yaptığı bir araştırmaya göre reflü ilaçları yeni kemik oluşumunun azalmasına yol açabilmekte, böylelikle implantın çene kemiğine kaynaşmasını etkileyebilmektedir. Aynı zamanda, yine 2016’da Buffalo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar antidepresan ilaç kullanan bireylerde de aynı bulgulara rastladıklarını bildirmişlerdir.

5.Kötü Diş Bakımı

Diş implantı işleminden sonra kişinin ağız bakımına oldukça dikkat etmesi işlemin başarı oranı üzerinde oldukça etkilidir. Hareket alanınızı veya diş temizliği yapabilmenizi etkileyen kısıtlamalar bulunması, diş implantı için uygun bir aday olmadığınızı gösterir.

6. Deneyimsiz bir Operatör Doktor

Her operatör doktor(cerrah) aynı deneyime veya yeteneğe sahip olmayabilir, bu nedenle deneyimsiz bir operatör doktor diş implantında başarısız sonuç almanıza sebep olabilir.  Diş hekiminiz sizi bir operatör doktora yönlendirebilir, ya da siz kendi operatör doktorunuzu seçebilirsiniz.

Deneyimli bir operatör doktor diş proteziniz için uygulanacak implant miktarını kolaylıkla saptayabilecektir. Yetersiz implant uygulanması implant üzerinde aşırı baskıya neden olacağından doktorunuzun implant miktarını doğru saptaması önemli bir noktadır.

Ayrıca, deneyimli bir operatör doktor ile çalışmak iatrojenik travma, diş hekimi tarafından diş etlerine ilişkin dokuya zarar verilmesi, ile karşılaşmanızı engelleyecektir.

Bu doğrultuda, deneyimli bir operatör doktor seçmeye çalışınız. Doktorunuzla süreci ve iyileşme planınızı önceden görüşünüz ve birlikte üstünden geçiniz.

Görüşmeleriniz sırasında sorularınızı sormayı unutmayınız.

Diş İmplantı işlemi Öncesi Plan Yapmak

İmplant planlaması, öncesinde doktorunuz tarafından ağzınızın kapsayıcı bir muayeneden geçmesini gerektirir. Bu muayenede dişeti sağlığınız ve çene kemik yapınız incelenmelidir.

Dijital röntgen sonuçlarınız hekiminize genel ağız sağlığınız hakkında bilgi verir, böylelikle hekiminiz diş implantınızın başarılı olup olmayacağını saptayabilir.

Planlama sırasında aynı zamanda medikal geçmişiniz de göz önünde bulundurulmalıdır. Buna,mevcut durumda sahip olduğunuz sağlık sorunları ve aldığınız ilaçlar dahildir.

Düzgün ve doğru planlama yapılmadığı takdirde,  bir diş hekimi diş implantı için uygun olmayacak kişilere de tedavi uygulamayı uygun görebilir.

Diş hekiminin yanlış tanı koyması, implantın yanlış yerleştirilmesine ve implant bölgesinde baskı oluşumuna, böylelikle de aerobik bakteri oluşumu sebebiyle enfeksiyon oluşumuna yol açabilir.

İtinalı planlama diş hekiminizin implant öncesi ihtiyacınız olabilecek çeşitli müdahaleleri saptamasını da gerektirir. İmplant uygulamasından önce implantın başarı oranını yükseltmek için bazı ek tedavilere ihtiyaç duyabilirsiniz, bu durumda diş hekiminiz implant öncesi size ek işlemler uygulayabilir.

Deneyimli bir operatör doktor ararken çevrenizde benzer süreçten geçmiş yakınlarınızın önerilerini alabilir, tavsiyeler üzerine size uygun doktoru bulabilirsiniz.

Erken Dönem Diş İmplantı Başarısızlığı ve Problemleri

Diş implantı sonrası oluşabilecek sorunlar işlemin hemen sonrasında görülebilir veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. Erken diş implantı başarısızlığı işlem sonrası ilk 3-4 ay içerisinde görülmektedir.

Ameliyat sonrası ağrı ve rahatsızlık yaşamanız normal bir süreçtir, bu süreç boyunca çeşitli ağrı kesici ilaçlar alınabilir. Eğer ağrınız 5 ila 7 güne geçmemiş olursa, doktorunuz ile konuşmak isteyebilirsiniz.  Normal şartlarda dokularınızın iyileşmesi 3 ila 6 ayı bulmaktadır.

Ağrı ve rahatsızlık ameliyat sonrası normal karşılansa da, gelişebilecek bazı problemlere dikkat etmeniz gerekir:

İmplant Bölgesinde Enfeksiyon

Ameliyat sırası veya sonrasında enfeksiyon oluşumu gerçekleşebilir. Enfeksiyon oluşma riskini arttıran faktörlerden bazıları otoimmün hastalıklar, sigara içmek, ve ağız temizliğinin ihmal edilmesi olarak sıralanabilir.

İmplantın Hareket Etmesi

İmplant yeterince iyi sabitlenmediği takdirde hareket edebilir. Bu durum bazen implantın üzerine hemen diş yerleştirilmesi sonucu oluşabilir.

Normal şartlarda protez diş implantın üzerine yerleştirilmeden önce implantın çene kemiğiyle tam olarak kaynaşması beklenmelidir. Fakat bazen, doktorunuz implant takıldıktan hemen sonra protez dişinizi yerleştirebilir.

Protezin implant üzerine hemen yerleştirilmesi sizin normalden daha az doktor randevusu almanızı sağlayabilir fakat bu işlem implantın üzerinde baskı oluşması ve implantın başarısızlıkla sonuçlanması ihtimalini oldukça arttırır.

Yetersiz Kemik Desteği

Çene kemiği takılan implantı yeteri kadar destekleyecek durumda değilse ve yine de doktorunuz implant işlemini tamamladıysa implantınızın ilk evrede başarısız olması oldukça yüksek bir ihtimaldir. Yeterli çene kemiği desteği olmadan, implant çene ile kaynaşamaz.

Alerjik Reaksiyonlar

Titanyum alaşımına, bazı diş implantlarındaki bir metal çeşidine, alerjiniz olduğu takdirde vücudunuz işlemden sonra alerjik reaksiyon gösterebilir. Alerjik reaksiyonun semptomlardan bazıları şu şekildedir:  şişkinlik, tat alma duyusunda kayıp, ve karıncalanma duygusu.

Titanyum alerjiniz varsa bu durumu mutlaka doktorunuza söyleyiniz. Böylelikle, doktorunuz implantınızda kullanılacak materyali değiştirebilir.

Doktor Talimatlarını Doğru Şekilde Uygulamama

Kendi alışkanlıklarınız ve aktivitelerinizin de diş implantınızın başarısı üzerinde etkisi olacağını unutmayın. Ameliyat sonrasında doktorunuzun size verdiği talimatları uygun bir şekilde uygulamanız, işlem sonrası problem oluşma riskini büyük ölçüde azaltacaktır. Doktorunuz işlem sonrası sizden yumuşak yiyecekler tüketmenizi, ağız sağlığınıza normalden daha fazla dikkat etmenizi ve şeker tüketiminize dikkat etmenizi isteyebilir, bu talimatları uygulamanız diş implantınız için epey önemlidir.

Geç Dönem Diş İmplantı Başarısızlığı ve Problemleri

Diş implantınız ilk aşamada başarılı olmuş olabilir, fakat bazı durumlarda yıllar sonra implant problemleriyle karşılaşabilirsiniz.

Uzun vadeli diş implantı sorunlarından bazıları şu şekildedir:

  • Doktorunuz implantı bir sinirinize çok yakın yerleştirdiği takdirde sinir veya doku tahribatı oluşabilir. Tahribatın belirtileri arasında uyuşma veya dilde, dudaklarda, diş etlerinde veya yüz bölgesinde karıncalanma yer alır.
  • Vücudunuz bazen yabancı maddeleri reddedebilir. Bu durum sıklıkla olmaz fakat bazen görülebilmektedir. Vücudunuz takılan implantı reddedebilir, bu durumda da implant bölgesinde acı, şişme; vücutta ateş veya üşüme belirtileri görülebilir.
  • Üst çeneye yerleştirilen implantlar sinüs boşluğuna kadar taşabilir.
  • İmplantın olduğu bölgede oluşabilecek bir zedelenme implantın gevşemesine, ve başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir.

Uzun vadede ortaya çıkabilecek sorunları en aza indirgemek için ağız hijyeninize sürekli dikkat edin. Günde en az iki defa dişlerinizi fırçalayın, diş ipi kullanın, gargara yapın ve diş hekiminize rutin olarak kontrole gitmeyi unutmayın.

Diş İmplantı Başarısızlığı Belirtileri Nelerdir?

Eğer erken veya geç evrelerde gerçekleşen implant başarısızlığınız varsa, implant sorunlarının belirtilerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Çiğnemede zorluk
  • Dişeti iltihaplanması
  • Dişeti çekilmesi
  • Büyüyen şişkinlik
  • İmplantın veya protez dişin çıkması
  • Şiddetli ağrı veya rahatsızlık

Önleyici Bakım

Bazı başarısızlıklar sizin elinizde olmayan nedenlerden ötürü gerçekleşse bile, başarısızlık riskini azaltmak için alabileceğiniz önlemler bulunmaktadır:

  • Diş implantı bakımınızı düzgün ve düzenli yapın. Dişlerinizi fırçalayın, diş ipi kullanın ve gargara yapın.
  • Altı ayda bir diş hekiminize kontrole gidin.
  • Sigara içiyorsanız bırakın.
  • Kalsiyum alımınızı olabildiğince yükseltin, kemiklerinizi güçlendirin. Gıda takviyesi alabilir veya kalsiyum bakımından zengin gıdalar (süt, yoğurt, brokoli, portakal, peynir, vb.) tüketebilirsiniz.
  • İmplant işleminizin hemen ardından protez diş taktırmayın.
  • Dişlerinize zarar veren alışkanlıklarınızdan uzak durmaya çalışın (buz yemek, şeker tüketimi, vb.).

Diş İmplantı Alternatifleri

Diş implantı size mükemmel gülüşünüzü geri verebilir, fakat bu işlem herkes için uygun olmayabilir. Değerlendirebileceğiniz diğer alternatifler:

Diş Köprüsü

Diş köprüsü kayıp dişlerden dolayı oluşan boşlukları doldurmak için kullanılan protez bir cihazdır. Diş köprüsü kemik gelişimini henüz tamamlamamış ergenlik çağındaki bireyler için uygun bir çözüm yoludur.

Çıkarılabilir Kısmi Takma Diş

Diş kaybınıza çözüm olarak takma diş tercihi implanta göre daha ucuz bir alternatif olabilir.

Kısmi takma diş ile bir veya birden çok diş dişeti renginde bir plastik temele takılır ve bu plastik daha sonrasında sizin doğal dişinize yerleştirilir. Diş kaybı durumunuza göre kısmi veya tamami takma diş kullanabilirsiniz.

En İyi Önlem Hazırlıklı Olmak

Diş implantlarında başarı oranı oldukça yüksektir, fakat bazı nedenlerden dolayı başarısızlığa uğraması da olasıdır.

Potansiyel riskleri tedavi öncesinde bilmek ve başarısızlık riskini düşürmek için olabildiğince önlem almak bu aşamada oldukça önemlidir. Risk farkındalığı ve bilinçli adım atmak başarısızlık oranını olabildiğince düşürecektir.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/dental-implant-problems

Bu yazı ilginizi çekebilir: İmplant Kaybı Durumunda Seçenekleriniz Neler?

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x