fbpx

Çocuklarda Diş Gelişimi ve Ağız-Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Çocuklarda Süt Dişleri Gelişimi Nasıl Olur?

Çocukların süt dişleri farklı zamanda çıkabilir ama genellikle ilk dişler altı ila on ay arasında ortaya çıkar. Bazı çocuklarda diş gelişimi farklıdır, süt dişleri üç ayda da ortaya çıkabilir. Diğerlerinde, yaklaşık on iki aya kadar çıkmazlar.

Süt dişleri herhangi bir sırada çıkabilir, yine de genellikle ilk çıkanlar orta alt dişlerdir. Yirmi süt dişinin tümü, genellikle çocuğunuz üç yaşındayken çıkmış olur.

32 yetişkin dişi ise 6 ile 20 yıl içerisinde süt dişlerinin yerine geçer.

Süt Dişi Gelişim Tablosu

Yetişkin Dişleri Tablosu

Dental bakım: süt dişleri ve diş eti temizliği nasıl olmalı?

  • Süt dişleri günde iki defa temizliğe ihtiyaç duyar – sabah ve yatmadan önce.
  • Küçük, yumuşak, 2 yaşından küçük çocuklar için tasarlanmış bir fırça kullanın. Diş hekiminiz aksini söylemediği sürece, çocuğunuz 18 aylık olana kadar fırçada sadece su kullanın. On sekiz aylık olduğunda, diş hekiminiz daha yüksek florür önermediği sürece, düşük-florürlü diş macununu bezelye büyüklüğünde koyarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Çocuğunuz yaklaşık 2 yaşına geldiğinde kendi dişini fırçalamaya yardım edebilir. Çocuğunuzun fırçayı tutmasına izin vermek, onun da aksiyonun bir parçası olduğunu hissetmesine yardımcı olabilir. Ancak çocuğunuzun, yaklaşık 8 yaşına gelene kadar, sizin yardımınıza ve gözetiminize ihtiyacı vardır.

Çocuğunuzun süt dişlerini fırçalamanın en iyi yolu nedir?

Çocuğunuzun dişlerini fırçalarken aşağıdaki rutini takip etmek isteyebilirsiniz:

  1. Çocuğunuzun arkasında ayakta durun ya da oturun, böylece kendini güvende hissetsin. Bir aynanın önünde fırçalamak da iyi olabilir çünkü çocuğunuzun ağzını görmenizi sağlar.
  2. Çocuğunuzun çenesini, kafası vücudunuza yaslı dururken, ellerinizin içinde kavrayın.
  3. Fırçanın kıllarını diş etlerine doğru bükün. Fırçayı, nazikçe daireler çizerek, dişin ve diş etlerinin iç ve dış taraflarını temizlemek için hareket ettirin.
  4. Dişlerin çiğneme yüzeylerini ileri geri fırçalayın.
  5. Nazikçe çocuğunuzun dilini fırçalayın.
  6. Çocuğunuza yutmadan fırçalamayı teşvik edin. Çocuğunuz diş macunu kullanmaya başladığında, tükürmesini sağlayın. Fırçaladıktan sonra durulamaya gerek yoktur çünkü florür diş macunu, çocuğunuzun dişlerini korumak için geride kalır.

Eğer elektrikli bir diş fırçası kullanıyorsanız, fırçayı daireler çizerek kullanmaktan kaçının. Elinizi sabit tutun ve fırçayı çocuğunuzun dişleri ve diş etleri boyunca gezdirin.

Diş beyazlatma hakkında 10 gerçek adlı makalemize de göz atın!

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x