fbpx
Diş Eti Hastalığı

Diş Eti Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Diş eti hastalığı, dişlerinizi çevreleyen ve destekleyen dokuların bir enfeksiyonudur. Yetişkinlerde diş kaybının ana nedenidir. Diş eti hastalığı genellikle ağrısız olduğundan, sahip olduğunuzu bilmiyor olabilirsiniz. Periodontal hastalık olarak da adlandırılan diş eti hastalığına, dişlerimizde sürekli olarak oluşan bakteri yapışkan filmi (plak) neden olur.

İşte diş eti hastalığına işaret eden belirtiler:

kolayca kanama olan diş etleri

kırmızı, şişmiş, hassas diş etleri

dişlerden uzaklaşan diş etleri

kalıcı kötü nefes veya kötü tat

gevşek/sallanan dişler

kısmi protezlerin uyumunda herhangi bir değişiklik

Aşağıdaki faktörler diş eti hastalığı gelişme riskini arttırır:

zayıf ağız hijyeni

tütün içmek veya çiğnemek

genetik

temiz tutulması zor çarpık dişler

gebelik

diyabet

steroidler, bazı anti-epilepsi ilaçları, kanser tedavisi ilaçları, bazı kalsiyum kanal blokerleri ve oral kontraseptifler (doğum kontrol hapları) dahil olmak üzere ilaçlar

Diş eti hastalığınız olduğundan şüpheleniyorsanız diş hekiminize danışın çünkü ne kadar erken tedavi ederseniz o kadar iyi olur. Dişeti hastalığının erken aşamasına diş eti iltihabı denir. Diş eti iltihabınız varsa, diş etleriniz kırmızılaşabilir, şişebilir ve kolayca kanabilir. Bu aşamada hastalık hala geri dönüşümlüdür ve genellikle diş hekiminizdeki profesyonel temizlik, ardından günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı ile ortadan kaldırılabilir.

İleri dişeti hastalığına periodontitis denir. Kronik periodontitis, Amerika Birleşik Devletleri’nde 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerin% 47,2’sini etkilemektedir. Dişleri destekleyen doku ve kemik kaybına yol açabilir ve zamanla daha şiddetli hale gelebilir. Eğer öyleyse, dişleriniz sallanmaya ve ağzınızda hareket etmeye başlayacaktır. Genellikle yavaş yavaş kötüleşir, ancak hızlı ilerleme dönemleri olabilir.

Agresif periodontitis, normalde sağlıklı olan hastalarda ortaya çıkan oldukça tahrip edici bir periodontal hastalıktır. Yaygın özellikler arasında hızlı doku ve kemik kaybı bulunur ve ağzın bazı bölgelerinde veya tüm ağızda ortaya çıkabilir.

Sistemik hastalıklar ve periodontal hastalıklar arasında araştırmalar devam etmektedir. %100 kesin olmamakla birlikte, bazı çalışmalar ciddi diş eti hastalığının diyabet veya inme gibi diğer sağlık durumlarıyla ilişkili olabileceğini göstermektedir.

Dişeti hastalığı olması ve uyarı belirtisi olmaması mümkündür. Bu nedenle düzenli diş muayeneleri ve periodontal muayeneler çok önemlidir. Tedavi yöntemleri hastalığın türüne ve durumun ne kadar ilerlediğine bağlıdır. Periodontal hastalığın daha ciddi olmasını önlemek için evde iyi diş bakımı gereklidir. Unutmayın: Diş eti hastalığında diş kaybetmek zorunda değilsiniz. Günde iki kez dişlerinizi fırçalayın, dişlerinizin arasını temizleyin, dengeli beslenin ve bir ömür boyu sağlıklı gülümsemeler için düzenli diş ziyaretleri planlayın.

Biberon çürüğü neden olur ? Nasıl önlenir makalemize de göz atın!

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x